Hastasının 'kendi spermiyle' hamile kalmasını sağlayan doktora dava!

Hastasının 'kendi spermiyle' hamile kalmasını sağlayan doktora dava!

ABD'nin New Jersey eyaletinde yaşayan Bianca Voss adlı kadın, suni döllenme yoluyla hamile kalmak isterken, 38 yıl önce kimliğinin açıklanmasını istemeyen bağışçıdan olduğunu söyleyip kendi spermini kullanarak hamile kalmasını sağlayan doktora dava açtı

Şu an 75 yaşında olan Bianca Voss, 1983 yılında ABD'nin New York kentinde yaşarken gittiği jinekoloji doktoru Martin Greenberg'e (78) sperm bağışıyla çocuk sahibi olmak istediğini söylediğini, doktorun 'bulduğunu' söylediği sperm için 100 dolar ödediğini, 1984’te ise kızı Roberta’nın dünyaya geldiğini anlattı. 

Ancak kızı geçtiğimiz yıl bir internet sitesi aracılığıyla DNA testi yaptırınca gerçek anlaşıldı. DNA karşılaştırması yapan, kişilerin soyağacına ilişkin bilgi sahibi olmalarını sağlayan 23andMe adlı şirkete başvurduklarında 2020 sonbaharında doktor Martin Greenberg’in kızının biyolojik babası olduğu ortaya çıktı. 

Hastasının 'kendi spermiyle' hamile kalmasını sağlayan doktora dava! - Resim : 1

Dün Bianca, kızı Roberta ve avukat Joe Peiffer basın toplantısı düzenleyerek, bu durumdan dolayı perişan olduklarını dile getirdiler. 

Voss’un avukatı, "Greenberg kendi spermini müvekkilimin yumurtasıyla döllemek suretiyle elde etmiş embriyoyu ve rahime nakletmiş. O zaman donör olacak kişi hakkında, ‘Şu bölgeden olsun, sarışın olsun, şu yaşlarda olsun’ gibi şart koşmamış, tek şartı kimliğinin açıklanmasını istemeyen biri olmasıymış. Doktorunun bağışçı olacağı aklının ucundan bile geçmemiş. Bazı insanlar buna ‘tıbbi tecavüz’ diyor. Adı her ne olursa olsun kabullenilemeyecek bir şey. Etik değil." dedi.

Bianca Voss, "Bana, ‘Bağışçının Yahudi olmasının sakıncası olur mu’ dediğinde, ‘Hayır’ yanıtını verdim. Belki üniversiteden bir tıp öğrencisinin spermi filan sandım. 100 dolar ödedim. DNA sonucunu öğrenince neye uğradığımı şaşırdım. Bunun bedelini ödemesini istiyorum. Durumun böyle ihlal edilmesinden dolayı kızgınım. Bana bunu yapabilecek ahlakta bir doktora nasıl denk geldim? ifadelerini kullandı.

Hastasının 'kendi spermiyle' hamile kalmasını sağlayan doktora dava! - Resim : 2

Kızı Roberta ise, "Aynaya her baktığımda yüzünü görüyorum. Tıbbi tecavüzcünün babam olduğu fikri beni çok rahatsız ediyor" dedi.

Bianca Voss ve kızı, tazminat talep ediyor. Ayrıca, Greenberg’in sağlık durumuna, kronik hastalığı olup olmadığına dair bilgilerin de kendileriyle paylaşılmasını istiyor. 

Kaynak: Haber Global TV

ABD New Jersey DNA donör