Hastaların gözünü oyarak tedavi ediyorlar! Kara mantar kabusu büyüyor

koronavirüs
Hastaların gözünü oyarak tedavi ediyorlar! Kara mantar kabusu büyüyor

Yeni tip koronavirüs pandemisin sert vurduğu Hindistan'da ülkeyi kasıp kavuran endişe verici bir "kara mantar" salgını ortaya çıktı. Bu nedenle binlerce hastanın enfeksiyonun beyne sıçramasını önlemek amacıyla gözleri çıkarıldı. Irak'ta da ilk ölüm vakası kaydedilirken, Mısır'da da görüldü

Irak'ta, Hindistan'da 200'den fazla kişinin ölümüne yol açan siyah mantar enfeksiyonundan ilk ölüm vakası kaydedildi.

Irak’ın güneyindeki Zikar vilayetinin Sağlık Genel Müdürü Saddam et-Tavil, yerel basına yaptığı açıklamada, vilayetin merkezi Nasiriye’de ölen bir kişide siyah mantar enfeksiyonu tespit edildiğini belirtti. Tavil, söz konusu enfeksiyonun, hayatını kaybeden kişinin ölüm belgesinin düzenlenmesi sırasında tespit edildiğini kaydetti.

Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklık sistemi zayıf olanlara saldırdığını ifade ederek hastalığın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile bağlantılı olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Hindistan'da yaklaşık 10 bin kişinin enfekte olduğu siyah mantar hastalığı 200'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Hindistan'ın Kerala eyaletinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçiren kişilerde sıklıkla görülmeye başlayan mukormikoz vakalarının, solunum desteği için kullanılan oksijendeki kirlilikten kaynaklanıp kaynaklanmadığıyla ilgili inceleme başlatılmıştı.

MISIR'DA DA GÖRÜLDÜ

Kara mantar olarak da bilinen mukromikoz hastalığı Mısır'da da ortaya çıktı. Mısırlı uzmanlar ülkede görülen vakaların çok az olduğunu kaydetti. Ancak kaç vaka olduğuna diar net bir sayı paylaşılmadı. Vakaların bazılarının tedavi edildiği belirtildi.

Basın toplantısında konuşan doktorlar bu hastalığa karşı ellerinde ilaç olduğunu söylüyor.

GÖZLERİ ÇIKARILDI

Salgın bazı hastaneleri alt etti ve paniğe neden oldu, kara mantar hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden birini veya her ikisini de aldırdı.

Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.

Doktorlar, Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerle 'kara mantar' arasında bağlantı olduğunu açıklarken diyabet hastalarının da büyük risk altında olduğu belirtildi.

Hint doktorlar, kara mantar salgınının Covid-19’u atlatan kişilerde 12-18 gün sonra tespit edildiğini söyledi. Doktorlar, salgının şiddetli Covid-19 tedavisinde kullanılan steroidlerden kaynaklandığına inanıyor çünkü ilaçlar bağışıklığı azaltıyor ve kandaki şeker seviyelerini yükseltiyor. 

ÖLÜM ORANI YÜZDE 94

Kara mantar hastaları için yeni tedavi merkezleri oluşturulduğunu söyleyen doktorlar, şunları ifade etti: "Bu hastaların yüzde 80’inin acilen ameliyata alınması gerekiyor. Hastalarda kara mantar görülmesini beklemiyorduk. Daha önce yılda bir ya da iki vaka görüyorduk. Kara mantar Covid-19’dan çok daha tehlikeli bir halde. Eğer hastalar zamanında ve düzgünce tedavi edilmezse ölüm oranları yüzde 94’e çıkabiliyor."

KARA MANTARIN BELİRTİLERİ

Normalde çok nadir görülen mukormikoz, genelde beyin ve ciğerleri etkiliyor. Diyabet hastalarında ve bağışıklık sistemi direnci düşük olan kişilerde ölüm oranını artırıyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı verilere göre ‘kara mantar' veya mukormikozun belirtileri arasında şunlar yer alıyor:

– Yüzün bir tarafında şişlik

– Baş ağrısı

– Burun ve sinüslerde tıkanıklık

– Yüksek ateş

– Burunda oluşan kararmalar

– Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

 

Kaynak: AA

kara mantar Irak Mısır koronavirüs