Harvard 'salgın geçen yaz sonu başladı' dedi, Çin'den yanıt geldi

Harvard 'salgın geçen yaz sonu başladı' dedi, Çin'den yanıt geldi

Harvard Üniversitesi araştırmacıları, yeni tip koronavirüsün geçtiğimiz yılın yaz sonu itibari ile yayılmaya başladığını iddia etti. Çinli yetkililer, Harvard'lı araştırmacıların salgının ne zaman başladığına dair ikna edici bir kanıt sunamadığını söyledi

ABD'nin köklü üniversitelerinden Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırma kapsamında yeni tip koronavirüsün (Covid-19) 2019 yılının Eylül ve Ekim ayı itibari ile yayılmaya başladığını ifade etti.

Harvard Tıp Fakültesinde, farklı yıllarda çekilmiş uydu fotoğraflarını karşılaştıran araştırmacılar, Çin'in Wuhan kentinde koronavirüsün, açıklanandan çok daha önce yayılmış olabileceği sonucuna vardıklarını açıkladı.

Harvard Üniversitesinden Dr. John Brownstein, Vuhan'daki hastanelerin çevresindeki trafiğe yönelik uydu görüntülerini incelediğini, hastanelerin yer aldığı güzergahlarda araç yoğunluğu tespit edildiğini ve otoparkların yüzde 90 oranında dolu olduğunu aktardı. Dr. John Brownstein, internette ise geçmeyen öksürük ve ishale ilişkin aramaların arttığına dikkat çekerek, "Otoparkların sürekli dolu olması ve arama yapılan bu belirtiler, Vuhan'da bir şeylerin olduğunu gösteriyor. Toplum içinde yayılan bir enfeksiyon nedeniyle insanlar doktora gitmek zorunda kalmış" dedi.

UZAY FOTOĞRAFLARI ÜZERİNDE KARŞILAŞTIRMA YAPILDI

Dünyayı dolaşan özel uydular tarafından çekilmiş yaklaşık 350 fotoğraf üzerinde karşılaştırma yapan araştırma ekibi, uzaydan çekilen fotoğrafların Vuhan'da bir kriz yaşandığını açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. 

Araştırmada, Ekim 2018'de Vuhan'ın Tianyou Hastanesi otoparkında 171 araç tespit edilirken, aynı otoparkta bir yıl sonra yüzde 67'lik artışla 285 aracın bulunduğu gözlemlendi.

Özel uydular tarafından çekilen fotoğraflar üzerinde karşılaştırma yapan araştırma ekibi, fotoğrafların Vuhan'da bir kriz yaşandığını açıkça ortaya koyduğunu ve trafikte yaşanan yoğunluğun, salgının etkisiyle insanların hastaneye gitmesi sonucu oluşmuş olabileceğini iddia etti.

Araştırma ekibinin başkanı, Çin'e özel arama motorunda, aynı dönemde en sık yapılan aramaların "öksürük" ve "ishal" kelimeleri olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

ÇİN: İNANILMAZ SAÇMA

Edinburgh Üniversitesi'nden viroloji uzmanı Paul Digard ise salgınları tespit etmek için arama motoru verilerini ve hastane trafiğinin uydu görüntülerini kullanmanın "bir miktar geçerliliği olan ilginç bir fikir" olduğunu söyledi ve sonucu tam olarak karşılaşamadığını da sözlerine ekledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, Salı günü yaptığı açıklamada, "Trafik hacmi gibi yüzeysel gözlemler ile bu sonuca varmanın inanılmaz derecede saçma olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Dünya genelinde 7 milyondan fazla kişiye bulaşan ve 400 binden fazla can alan Kovid-19 salgını başlangıcı olarak Çin, Dünya Sağlık Örgütüne 31 Aralık 2019 tarihini vermişti.

Çin Harvard Üniversitesi koronavirüs haberler salgın Vuhan