Bunlar da 21'inci yüzyılın sultanları
Avrupa'da bir zamanlar pek çok ülkede hanedan aileleri hüküm sürüyordu. Kıtada şu an 12 ülke monarşiyi muhafaza ediyor. Bir dönem Avrupa'yı yöneten kraliyet ailelerinin şimdiki varislerinden kimi politikacı, kimi TV yapımcısı. Aralarında suç işleyip hapse giren de var!
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinden sonra 3. Charles, İngiltere Kralı oldu. Bu olayın ardından gözler yine Avrupa'daki kraliyet ailelerine çevrildi. Halihazırda Avrupa'da Belçika, Birleşik Krallık, Monako, Lüksemburg, Hollanda, Danimarka, İsveç, Norveç, Liechtenstein, İspanya, Andorra ve Vatikan olmak üzere monarşinin sistem içerisinde yer aldığı 12 ülke bulunuyor.
Avrupa'da pek çok ülke zamanında krallık ile yönetiliyordu, bugün de hanedan üyeleri sistemin içinde yer almaya devam ediyor. Bu hanedan üyelerinin arasında politikaya atılanlar da var, TV yapımcıları da. Bazı hanedanların ise birden fazla varisi bulunuyor.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arşidükü Franz Ferdinand'ın 1914'te öldürülmesi ile 1'inci Karl tahtın varisi oldu ve 1916'da tahta geçti. 1'inci Karl'ın torunu Karl Von Habsburg, Avusturya-Macaristan tahtının günümüzdeki varisi. Bir dönem Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili de olan Von Habsburg, Avusturya'da 'Who is who' (Kim kimdir) adında bir TV şovunun yapımcılığını da üstlendi.
Lağvedilmiş Fransa İmparatorluğu birden fazla varisi olan ülkelerin başında geliyor. Son Fransız hanedan ailesi Bourbon'ların lideri konumunda, 20'nci Louis olarak da bilinen Louis Alphonse de Bourbon bulunuyor. 20'nci Louis'in büyük dedesi 5'inci Philippe, Fransızların ünlü imparatoru 14'ünci Louis'in oğlu. Ancak 5'inci Philippe Fransa tahtından feragat ederek İspanya Kralı olmuştu.
Fransa tahtının bir diğer varisi ise 5'inci Jean. 5'inci Jean 1830'da yapılan bir devrim ile Fransa tahtına oturan Orleans Dükü Louis Philippe'in torunu. Ancak Orleans hanedanı 1848'de Louis-Napoléon Bonaparte tarafından devrildi. Kendini 3'üncü Napoleon olarak imparator ilan eden Louis-Napoléon Bonaparte'ın günümüzdeki torunu politikacı Charles Bonaparte da tahtın varislerinden.
'Rusya İmparatorluğu'nun varisi kim?' sorusu uzun süre kafa karışıklığı yaratan konuların başında geldi. Bunun nedeni, Romanov Hanedanı'nın son lideri Çar 2. Nikolay ve ailesinin, 1918'de idam edilmesi. Romanov ailesinin diğer üyeleri de zaman içinde aynı kaderi paylaştı.
Çar 2. Alexander'in büyük büyük torunu Maria Vladimirovna, Romanov ailesinin varisi olarak kabul ediliyor. Ancak uzun süre son çar 2. Nikolay'ın kızı Anastasia olduğunu iddia eden Anna Anderson uzun süre kamuoyunu meşgul etmişti. Yıllar sonra Çar ailesine ait mezar kalıntılarının bulunması ve DNA testi yapılması ile bu iddia çürümüş oldu.
Son Alman İmparatoru 2'nci Wilhelm, 1918'e kadar ülkeyi yönetmiş, Birinci Dünya Savaşı'nda alınan yenilgi ile yönetimi Parlamenter Weimar Cumhuriyeti'ne bırakmıştı. 2'nci Wilhelm'in büyük torunu Georg Friedrich Ferdinand, günümüzde Almanya'da sakin bir hayat sürmekte. Öte yandan Ferdinand, İngiltere Kraliçesi Victoria'nın da 4'üncü kuşaktan torunu.
HAPSE GİRDİ!
İtalya, 1946'ya kadar Savoy Hanedanı tarafından yönetildi. 1946'da ise İtalya kralının diktatör Mussolini'ye açık desteği yüzünden krallık sona erdirildi. Günümüzde, son kral 2'nci Umberto'nun oğlu Vittorio Emanuele, tahtta hak talebinde bulunanlardan biri. 2002'de İtalya'ya dönene kadar sürgünde yaşayan Emanuelle'in ilginç bir hayatı oldu. 1969'da kendini kral ilan etti, 1978'de cinayetle suçlandı ve 2006'da yolsuzluktan hapse girdi.
1861'den 1878'e kadar hüküm süren Kral II. Emanuele'in büyük torunu olan Aimone de İtalya tahtının varisi olduğunu öne sürüyor.
Bazı Avrupa ülkelerinin son kralları da hala hayatta. Yunanistan'ın monarşisi 1973'te sona ererken son kral 2'nci Konstantin, 2004 yılında Atina'da yapılan olimpiyat oyunlarına kadar sürgünde yaşamıştı. Bulgaristan'ın son kralı Çar 2'nci Simeon da hayatta. Hatta 2001 ve 2005 yılları arasında Bulgaristan'da başbakanlık bile yaptı.
Osmanlı Hanedanı 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılması ile son buldu. Sultan Vahdettin'in İngiliz Malaya Zırhlısı ile Malta'ya gitmesi ile saltanat sürgünü başladı. Daha sonraki yıllarda hanedan üyeleri için vatana dönüş izni verilirken günümüzde Osmanlı Ailesi'nin reisi Harun Osmanoğlu, İstanbul'da yaşıyor.
Kaynaklar: Euronews, Newsweek, CNN
Kaynak: Web Özel