Hamileyken aşı yaptırmıştı! Koronavirüs antikorlarına sahip ilk bebek doğdu

Hamileyken aşı yaptırmıştı! Koronavirüs antikorlarına sahip ilk bebek doğdu

ABD'nin Florida eyaletinde hamileyken aşı olan bir kadının bebeği koronavirüse karşı antikorlara sahip olarak doğdu. Bilim insanları, hamilelikte aşının bebekteki enfeksiyon riskini azaltabileceğini ya da tamamen önleyebileceğini söyledi.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede hali hazırda en büyük silahımız olan aşılar dünya çapında uygulanmaya başlarken bir yandan aşıların etkileri ve doğurabileceği riskler bilim insanları tarafından değerlendiriliyor. Son günlerde AstraZeneca'nın Covid-19 aşılarıyla ilgili yan etki haberleri ve bu durumdan dolayı ülkeler tarafından uygulanmasının askıya alınması gündemdeyken ABD'nin Florida eyaletinden sevindiren bir haber geldi.

ABD’li iki çocuk doktoru, Güney Florida'da hamile iken bir doz koronavirüs aşısı olan bir kadının, "anne aşılamasından sonra" Covid-19 antikorlarıyla doğan bilinen ilk bebeği dünyaya getirdiğini duyurdu.

The Guardian'da yer alan habere göre, çocuk hekimi Dr. Paul Gilbert ve Dr. Chad Rudnick, annenin ön cephede çalışan bir sağlıkçı olduğunu ve ocak ayında 36 haftalık hamileyken bir doz Moderna Covid-19 aşısı yaptırdığını açıkladı.

Dr. Paul Gilbert ve Dr. Chad Rudnick,  ön safta çalışan  sağlık çalışanı annenin, Moderna aşısının ilk dozunu gebeliğin 36. haftasındayken  Ocak ayında aldığını söyledi. Kadın üç hafta sonra "güçlü ve sağlıklı" bir kız çocuğu doğurdu.

ANNEYİ AŞILAMAK ÇOCUĞUNU KORUYABİLİR

Bununla birlikte araştırmacılar, bebeğin göbek kordonundaki kanı analiz ettiklerini ifade ederek, “Antikorlar doğum sırasında tespit edildi. Dolayısıyla, anne aşılamasıyla Covid-19’dan korunma ve enfeksiyon riskini azaltma potansiyeli var. Bildiğimiz kadarıyla, bu, bir bebeğin aşılamadan sonra antikorlarla doğduğunu bildirilen dünyadaki ilk haberdi. Annedeki antikorların bebeğe geçip geçmediğini görmek için bebeğin kordonunu test ettik, ki bu durumun hamilelik sırasında yapılan diğer aşılarda da yaşandığını görüyoruz”  ifadelerini kullandı. Öte yandan uzmanlar bu sonucun sevindirici olduğunu belirtse de hali hazırda aşılanan hamile kadınların önümüzdeki günlerde binlerce bebek doğuracağını ve bu bebeklerin antikorlarının koruyuculuğun ne kadar sürdüğünün anlaşılması için incelenmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

İSRAİL'DE YAPILAN ARAŞTIRMA

İsrail'de yapılan bir araştırmada, hamileyken koronavirüs aşısı yaptıran kadınların bebeklerinde virüse karşı antikor bulunduğu tespit edildi.

Times Of Israel gazetesinde yer alan habere göre, Hadassah Sağlık Merkezi, hamileyken Covid-19 aşısı olan kadınların dünyaya getirdikleri bebeklerle ilgili araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Araştırma kapsamında, annelerine Covid-19 aşısının her iki dozu da yapılan 40 bebeğin doğduktan sonra göbek kordonundan kan örnekleri alındı. Testlerde, bebeklerin tamamında Covid-19'a karşı antikor bulunduğu görüldü.

Hadassah Sağlık Merkezi Virüs Departmanı'nda görevli Prof. Dana Wolf, araştırmanın, aşılanan annelerin bebeklerine doğumdan önce Covid-19'a karşı gerekli antikoru aktardığını gösteren önemli bir bulgu olduğunu bildirdi.  Wolf, araştırmanın, hamile kadınların Covid-19'a karşı aşılanmasının önemine ve faydasına işaret ettiğini belirtti.

 İsrail Sağlık Bakanlığı, başlangıçta önermezken, daha sonra hamile kadınların da aşılanmasına karar vermişti.

ABD Florida eyaleti koronavirüs aşısı