Hama Katliamı sorumlularından Ali Duba öldü

suriye esad
Hama Katliamı sorumlularından Ali Duba öldü

Suriye'deki birçok katliam ve yargısız infazın arkasındaki isim olan ülkenin eski askeri istihbarat şefi Ali Duba 89 yaşında öldü.

Suriye rejiminin istihbarat teşkilatının başındaki isim olan Ali Duba, Esad ailesinin Suriye'deki egemenliğinde anahtar rolü oynamıştı.

Uzun dönem Suriye'nin eski devlet başkanı Hafız Esad'ın danışmanı gibi görev yapan Duba'nın doğduğu şehir ola Latakya'daki askeri hastanede hayatını kaybettiği açıklandı.

1974 ile 2000 yılları arasında Suriye İstihbarat Teşkilatı'nın yöneten Duba, 1933 yılında doğmuştu. 1950 yılında Baas Partisi'ne katıldı, 5 yıl sonra orduya girdi. 1970 yılında Askeri İstihbarat Teşkilatı'nın Şam şubesinin başına getirildi ve ilk işi Hafız Esad'ı iktidara getiren darbeye destek olmak oldu.

4 yıl sonra Askeri İstihbarat Genel Başkanı oldu. Hafız Esad 1983 yılında hastalanınca devlet işlerini yürütmek için kurulan acil durum komitesine atandı.

Duba, Müslüman Kardeşler'in 1982'de Hama'da başlattıkları isyanı bastırırken takriben 30 bin kadar insanın öldürülmesinden sorumlu tutuldu. Bu olay tarihe Hama katliamı olarak geçti.

1984'de Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad'ın tasfiyesine ve Suriye'den sürülmesine yol açan mücadelede Hafız Esad'ın müttefiki oldu. Suriyeli muhalif siteler ölüm haberini verirken "rejimin en suçlu adamlarından biri" ifadesini kullandı.

Esad ailesinin iktidara gelmesiyle Suriye'de hüküm süren korku ve baskı rejiminde, gizli polis teşkilatının oluşmasında kilit rol oynadı.

Askeri istihbarat şefi olduğu süre boyunca Duba'nın işkence ve tacizin yaygın olduğu bir dizi gözaltı merkezi kurduğu dile getiriliyordu.

Esad rejimine yaptığı hizmetlerden dolayı 1985'te Lübnan'daki Suriye faaliyetlerinin başına getirildi. 1993'te genelkurmay başkan yardımcısı oldu.

Hafız Esad'ın ölümünün ardından yerine geçen Beşar Esad, iktidar için Ali Duba'yı kendisine tehdit olarak gördü ve onu emekliliğe zorladı.

Kaynak: Diğer

Suriye Hafız Esad