Hakaret kabul edildiği için Çin'de yasak! Pompeo'nun Ayı Winnie paylaşımı olay oldu!
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Twitter'da Mercer adlı köpeğinin Ayı Winnie ile çekilen fotoğrafını paylaşması Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile dalga geçtiği yönünde iddialara yol açtı
Pompeo'nun Twitter hesabından Mercer adlı köpeğinin 'en sevdiği oyuncakları'nın arasında oturduğu fotoğrafı paylaşması olay oldu. Disney'in ünlü çizgi karakteri Winnie the Pooh'nun (Ayı Winnie) peluş oyuncağı bulunmasının Çin'e üstü kapalı bir mesaj gönderiyor olabileceği yorumlarına neden oldu.
Geçmişte Çin Devlet Başkanı'nın Winnie the Pooh'ya benzetilmesi nedeniyle Winnie the Pooh, Şi Cinping'e hakaret olarak kabul edilirken, ülkede yasaklanmıştı.
WINNIE THE POOH ÇİN'DE NEDEN YASAK?
ABD ziyareti sırasında dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelen Cinping, Ayı Winnie'ye benzetilmiş, Şi ile Obama'nın birlikte çekilen fotoğrafıyla 'Winnie the Pooh ve Kaplan Tigger'ın Yüz Hektar Ormanı'ndaki yürüyüşü arasında bağlantı kurulmuştu.
Bu benzetme, Çinli yetkililerce sansürlenene kadar internette çokça paylaşıldı. Daha sonra, muhalifler için Winnie the Pooh, Şi ile alay etmek için kullanılan bir sembol haline geldi. Bu benzetme sosyal medyada yayılmaya başlayınca, Sansür Kurulu'nun kararıyla paylaşımlar kaldırıldı. Çin internette Ayı Winnie temalı paylaşımları ve fotoğrafları sansürlüyor.
Çin'in en popüler sosyal medya platformlarından olan Sina Weibo'da, kullanıcılar Winnie kelimesini arayınca, sadece hükümetin onayladığı içeriğe ulaşabiliyorlar ve "bu kelimeye ait bazı arama sonuçları engellenmiştir" yazısıyla karşılaşıyorlar.
Hatta 2019'da ülkede Tayvan yapımı Devotion oyunu, Şi Cinping ile Winnie the Pooh arasında "gizli bir bağlantı" kurduğu için kullanımdan kaldırılmıştı. Çin'de Sansür Kurulu 2018 yılında da "Winnie the Pooh"nun (Ayı Winnie) yeni uyarlaması Christopher Robin filmini yasaklamıştı.