Güney Kore'de 'lüks hediye' skandalı

Ajans Bizim
Güney Kore
Güney Kore'de 'lüks hediye' skandalı
Fotoğraf: DepoPhotos

Güney Kore'de iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP), başkanın eşinin 2022 hediye olarak lüks bir çanta aldığı iddiaları konusunda yoğun bir "iç tartışma" süreci yaşıyor. 

PPP'nin acil durum liderlik komitesinin açık sözlü bir üyesi olan Kim Gyeong-ryul Cuma günü yaptığı açıklamada, lüks hediye iddialarıyla ilgili olarak Başkan Yoon Suk Yeol'un eşi Kim Keon Hee'den bir özür dilenmesi gerektiğine ikna olduğunu söyledi.

Bir radyo programında konuşan Kim, geçen yıl 28 Kasım'da liberal bir YouTube haber kanalı olan Voice of Seoul'ün, First Lady'nin Eylül 2022'de Koreli Amerikalı bir papazdan yaklaşık 3 milyon won (2.200 ABD Doları) değerinde bir Christian Dior çanta aldığını bildirmesiyle ortaya çıkan iddialara atıfta bulunarak, "First Lady'ye yönelik bazı beklentiler vardı ama bunlar yıkıldı" dedi.

PPP milletvekillerinden Cho Jung-hun da ayrı bir radyo röportajında, başkanlık ofisinin bu olaydan rahatsızlık duyabilecek birçok kişiyi göz önünde bulundurarak yeterli bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

Diğer birçok PPP milletvekili de özellikle Nisan ayındaki genel seçimler öncesinde skandalla ilgili artan endişelerini dile getirirken, Meclis Başkanı Yun Jae-ok aceleci tepkilerden kaçınarak önce gerçeğin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

Görüşme videosu

Seul'ün Sesi ayrıca First Lady ile papaz arasındaki görüşmenin gizlice çekilmiş bir videosunu ifşa etti ve savcılığa şikayette bulunarak başkan çiftini yolsuzlukla mücadele yasalarını ihlal etmekle suçladı.

Başkanın bazı muhafazakâr destekçileri Dior'un videosunu siyasi rakiplerinin gizli kamera tuzağı olarak niteleyerek kınarken, diğerleri kamuoyunun görüşlerinin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

PPP Temsilcisi Ha Tae-kyung da Perşembe günü bir radyo röportajında Dior çantasının bir tuzak olduğunu ancak en iyi çözümün First Lady'nin bizzat özür dilemesi olduğunu söylerken, PPP tarafından kısa süre önce işe alınan adli psikolog Profesör Lee Soo-jung da benzer bir görüş dile getirdi.

"Komplo" iddiası

PPP'nin geçici lideri Han Dong-hoon ise daha temkinli bir yanıt vererek, olayın başından beri planlanmış bir gizli kamera tuzağı olduğunu, ancak halkın endişelenebileceği şeyler olduğunu söyledi.

Taban lideri Yun, lüks çanta iddialarının "siyasi manevra" olduğunu defalarca vurguladı. Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, partisinin olayın temel doğasını anlamadan yanıt vermeyi seçmesi halinde siyasi manevrayı başlatanların ekmeğine yağ sürebileceğini söyledi.

Yun, "Taban lideri olarak, haksız siyasi saldırılara nasıl yanıt vereceğim konusunda endişeliyim" dedi.