Güney Kore'de hükümetin köpek eti tüketilmesini yasaklama girişimine, üreticilerden tepki: "Savaşacağız"

Güney Kore Dünya haberleri
Güney Kore'de hükümetin köpek eti tüketilmesini yasaklama girişimine, üreticilerden tepki: "Savaşacağız"

Güney Kore'de köpek yetiştirilen çiftliklerin sahipleri ve sektör çalışanları, hükümetin köpek eti tüketimini yasaklamak istemesini protesto etti. Protesto esnasında çıkan arbedede 3 kişi gözaltına alındı.

Güney Kore'de hükümet, köpek eti tüketimini yasaklamaya hazırlanıyor. 

Köpek yetiştiricileri, restoran sahipleri ve köpek eti endüstrisinde çalışan yaklaşık 200 kişi, hükümetin ve iktidardaki parti üyelerinin bu ayın başında köpek etinin tüketilmesinin yasaklanmasına ilişkin yasa tasarısına karşı çıkmak için başkanlık binasının önünde bir araya geldi.

Protestocular, "Savaşacağız!" sloganları attı.

Eski Köpek Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ju Yeongbong, burada yaptığı konuşmada, bu alanda çalışanların çoğunun 60-70 yaşlarında olduğunu, bu insanların yeni meslekler aramadıklarını ve Güney Koreli gençlerin çok az bir kısmının tüketmesi nedeniyle köpek eti üretiminin 15-20 yıl içerisinde yok olacak bir iş kolu olduğunu anlattı.

Protesto esnasında çıkan arbedede polisin 3 kişiyi göz altına aldığı aktarıldı.

Protestocular, hükümetten uygulanacak yasak öncesi sürenin uzatılması ve maddi destek talebinde bulundu.

KUZEY KORE, CASUS UYDU İLE ABD'NİN ASKERİ ÜSLERİNİ GÖRÜNTÜLEDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Kuzey Kore, uzaya gönderdiği askeri casus uydu ile ABD'nin San Diego, Japonya ve Mısır'daki askeri üslerini görüntülediğini öne sürdü.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, dün, Pyongyang yönetimi, uzaya gönderdiği askeri casus uyduyla ABD'nin San Diego Deniz Üssü ile Japonya'nın Okinawa eyaletindeki Kadena Hava Üssü ve Mısır'ın Suez Kanalı'ndaki üslerinin fotoğraflarını çekti.

Lider Kim Jong-un da Ulusal Havacılık ve Uzay Geliştirme İdaresinden (NADA) alınan fotoğrafları inceledi.

Öte yandan, Kuzey Kore liderinin kız kardeşi Kim Yo-jong, bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin diyalog ve diplomasi çağrısını reddederek muhatabını, uzaya daha fazla casus uydu göndermekle tehdit etmişti.

KUZEY KORE'NİN CASUS UYDU FIRLATMA GİRİŞİMLERİ

Kuzey Kore, 31 Mayıs'ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş; deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki "en ciddi hata" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden "doğru şekilde" fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos'ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi yapmış ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

Kuzey Kore, 21 Kasım'da üçüncü kez, güneye doğru casus uydu taşıyan bir roket fırlatmıştı.

Bunun ardından Güney Kore, 22 Kasım'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı. Kuzey Kore de 23 Kasım'da söz konusu anlaşmayı feshettiğini kaydetmişti.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, 22 Kasım'da, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan roket fırlatmasını şiddetle kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.

 

Kaynak: AA