Güney Kore eski Cumhurbaşkanına 20 yıl hapis!

Güney Kore eski Cumhurbaşkanına 20 yıl hapis!

Siyasi iltimaslar karşılığında ülkenin en büyük bazı şirketlerinden rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmak dahil 16 suçtan suçlu bulunan Güney Kore'nin ilk kadın Cumhurbaşkanı Park Geun-hye 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Seul Yüksek Mahkemesi, 24 Ağustos 2018'de, Park'ı, yakın dostu ve danışmanı Çoi Soon-sil adına kayıtlı hayır kuruluşları aracılığıyla aralarında Samsung'un varisi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Lee Jae-yong'un da olduğu iş adamlarından rüşvet aldığı gerekçesiyle 25 yıl hapse mahkum etmişti. Yıllarca süren duruşma tamamlandı. Seul Yüksek Makhemesi, Geun-hye'yi 20 yıl hapis ve para cezasına çarptırdı. 

Park, daha önce Ulusal İstihbarat Teşkilatına ait örtülü ödenekten zimmetine para geçirdiği için 6 yıl ve seçim yasalarını ihlal ettiği için 2 yıl hapis cezası almıştı. Suçlamalar nedeniyle Mart 2017'de görevinden azledilmiş ardından tutuklanarak hapse atılmıştı. Hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu savunan eski Devlet Başkanı yargıya güvenmediği gerekçesiyle duruşmalara katılmamıştı.

Öte yandan Yüksek Mahkeme, aynı davada yargılanan Samsung varisi Lee'ye yönelik rüşvet suçlamalarının genişletilmesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme, kararında alt mahkemenin Lee hakkında Şubat 2018'de verdiği ertelenmiş hapis cezasını ve reddedilen bazı rüşvet suçlamalarını gözden geçirmesini istedi. Cezası 30 yıldan 20 yıla indirilen 68 yaşındaki Eski Cumhurbaşkanı, yaklaşık 15 milyon dolar da para cezasına çarptırıldı. 

SAMSUNG VE LOTTE GROUP DA SKANDALA KARIŞMIŞTI

Samsung'un, Park'ın danışmanı Çoi'ye hediye ettiği 3 yarış atının ve Çoi'nin kızının binicilik eğitimi masraflarının karşılanmasının rüşvet kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmişti. 

Park, siyasi iltimaslar karşılığında ülkenin en büyük 5. şirketi Lotte Group'tan yaklaşık 6,5 milyar dolar, teknoloji devi Samsung'dan ise yaklaşık 27 milyar dolar rüşvet almakla suçlandı.

Güney Kore'de daha önce Lotte Group Yönetim Kurulu Başkanı Shin Dong-bin 2 yıl 6 ay, Samsung'un varisi Jay Y. Lee de 2,5 yıl hapis cezası almıştı.

son dakika son dakika haber