Güney Afrika, Putin'i tutuklar mı?

Dünya haberleri Rusya

Ağustos ayında BRICS Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika, diken üzerinde. Çünkü zirveye katılması halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i tutuklamak zorunda kalabilir... Tartışmalar sürerken BRICS dışişleri bakanları bir araya gelip liderler zirvesi için hazırlık yaptı.

BRISCS ülkelerinin dışişleri bakanları, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde bir araya geldi.

Bakanlar, ağustos ayında Johannesburg kentinde yapılacak BRICS Liderler Zirvesi'nin planlanma toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantının resmi gündemi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki spekülasyonların gölgesinde kaldı. Çünkü Putin BRICS zirvesi için Güney Afrika'ya gitmesi halinde tutuklanabilir.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Ukrayna'da işlenen savaş suçları nedeniyle mart ayında Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.

Güney Afrika, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üyesi olduğu için kararı uygulamakla yükümlü. Ülkedeki muhalefet partileri de Güney Afrika'ya gelmesi halinde Putin'in tutuklanması için başvuru yaptı. Bu seçenek, Güney Afrika hükümetinin hiç istemediği bir senaryo...

Güney Afrika benzer durumu, yıllar önce Sudan'ın devrik lideri Ömer el Beşir'le de yaşamıştı.

Soykırım suçlamasıyla aranan Ömer el Beşir, 2015'te Johannesburg'da düzenlenen Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmış, fakat yerel mahkemenin tutuklama kararını uygulama ihtimali artınca hızla ülkeyi terk etmişti.

Güney Afrika o dönem Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden çekilme sinyali verse de bu yönde adım atmadı.

Peki şimdi ne olacak? Putin zirveye katılmayarak Güney Afrika'yı diplomatik ikilemden kurtarabilir. Ancak Kremlin'den bu yönde sinyal gelmedi. Yalnızca Rusya'nın zirvede uygun düzeyde temsil edileceği açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un planlama toplantısına katılmasıysa, Putin'in Güney Afrika'ya gideceği ihtimalini artırdı.

Güney Afrika hükümeti, elindeki seçenekleri değerlendiriyor. Zirvenin tüm katılımcılarına diplomatik dokunulmazlık verildi. Fakat bunun uluslararası ceza mahkemesi kararına karşı işe arayıp yaramayacağı net değil.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Güney Afrika Vladimir Putin ceza tutuklama