Güneş sisteminin cehennemi Venüs: Bir zamanlar Dünya gibiydi

ÖZEL HABERLER
Güneş sisteminin cehennemi Venüs: Bir zamanlar Dünya gibiydi
Venüs'te yüzey sıcaklığı 450 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

İklim değişikliği dünyanın önündeki en somut tehdit. Seller, yangınlar, buzullar her şeyin dengesi şaştı. Bir zamanlar Dünya'nın şimdiki durumuna benzeyen Venüs'ün şu an yüzey sıcaklığı 450 santigrat derece!

İklim değişikliği dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük doğal tehdit. Buzullar eriyor, kıyılar göçüyor, pek çok hayvanın nesli tehlikede ve orman yangınları artık haftalar boyunca sürebiliyor. İklim değişikliğinin bir gezegeni nasıl yok ettiğini anlamak için elimizde Venüs gibi kanlı canlı bir örnek var. Bu gezegende şu an sıcaklıklar 450 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Atmosferinin yüzde 96’sı ise karbondioksitten örülü.

Gezegendeki bulutlar yerden tam 60 kilometre yüksekte. Bazı araştırmalar bulutlarında mikroskobik canlıların yaşıyor olabileceğini düşündürtüyor. Bilim insanlarına göre Venüs bir günde böyle cehenneme dönüşmedi.

Eskiden ikliminin Dünya’ya benzediği ifade ediliyor. Venüs’te bir zamanlar hayat var mıydı bilinmez ama gezegende, okyanusların olduğu, yağmurların yağdığı hatta belki de karın bile oluştuğu bir dönemden söz ediliyor.

OKYANUSLARI NASIL BUHARLAŞTI?

Yaklaşık 2 milyar yıl önce gezegenin iklimi sera gazı salınımından dolayı değişmeye başlamış. Bu değişiklikten yola çıkarak okyanusların buharlaştığı varsayılıyor. Venüs 90’lı yılların başından bu yana kapsamlı bir şekilde araştırılıyor. Carleton Üniversitesi ve Tomsk Üniversitesi’nden ekipler gezegendeki tektonik hareketleri açıklamaya çalışıyorlar.

70’ler ve 80’lerde Sovyetlerin iki uzay görevi (Venera ve Vega) Venüs’e inip buradan taş örnekleri toplamak üzerineydi ama atmosferin sıcaklığı uzay araçlarının bu gezegene inmesine müsaade etmedi.

Şu an Venüs’e dair en kapsamlı görüntüler 1990’ların başında NASA’nın Magellan uzay gemisinin çektiği görüntülerden ibaret. Bu görüntülerde Venüs’ün yüzeyinin yüzde 98’i taranmış ve bulutların biçimi hakkında fikir sahibi olunmuştu. 👇

Venüs’teki iklim değişikliğinin cevaplarından birinin gezegendeki kayalarda olduğu belirtiliyor. Bu kayalıklarda su erozyonunun izleri olduğu düşünülüyor. Ayrıca yüzeyindeki vadilere benzeyen coğrafi biçimlerin de sular tarafından şekillendirildiği varsayılıyor. Richard Ernst’in yürüttüğü araştırmaya göre; dünyadaki vadilerin biçimi ile Venüs’teki vadilerin biçimi birbirlerine çok benziyor.

Venüs 450 santigrat dereceye çıkan sıcaklığı ile Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegen. Gezegenin volkanik bir yüzeyi var ve bulutları yüksek miktarda asit taşıyor. Yüzeyindeki basınç dünyadakinin 92 katı. Bir insan Venüs’ün yüzeyine bırakıldığında oksijensizlikten değil, zaten basınçtan saniyeler içinde hayatını kaybeder.

NASA DA AYNI FİKİRDE

NASA’nın Goddard Enstitüsü’nün yaptığı başka bir tahmine göre ise Venüs’te yaklaşık 2 milyar yıl önce canlı hayatı olabilir. Tahminin yapıldığı araştırmanın yöneticisi Michael Way “Dünyada iklim değişikliğinin sonuçları ve sebeplerine ilişkin yaptığımız modellemeleri aynen Venüs için uyguladık. Bu sonuçlara göre Venüs’ün şu an gözüktüğünden çok daha farklı gözüktüğü bir dönem olduğunu anladık” değerlendirmesinde bulunuyor.

Venüs’ün büyük patlamadan sonra Dünya ile aynı kimyasallardan oluştuğunu fakat daha farklı bir evrimsel yol geçirdiği düşünülüyor. Tahminlere göre Güneş’e dünyadan daha yakın olan Venüs’teki okyanuslar yıllar içerisinde buharlaştı, su buharı molekülleri, ultraviyole ışınları ile radyasyona maruz kaldı ve buradaki hidrojen uzaya kaçtı. Bu sebepten yüzeyde hiç su kalmadı.

Venüs dünyadan çok daha yavaş bir şekilde kendi ekseni etrafında dönen bir gezegen. Venüs’ün kendi etrafında bir tur dönmesi Dünya’da 117 güne denk geliyor. Bu yavaşlıkta atmosferini oluşturan kimyasallar da etkili.

NASA önümüzdeki yıllarda Venüs’e iki robotik uzay aracı göndermeyi planlıyor. VERITAS ismi verilen uzay aracı Venüs’ün haritasını çıkaracak ve üç boyutlu modellemesini yapacak. Venüs’ün volkanik yapısından dolayı insan yaşamına elverişli olmadığı için Dünya’ya yakın olan başka bir gezegen Mars’ta koloni kurma üzerine formüller geliştiriliyor.

Kaynaklar: Vox, Converstaion, NASA, The Hill

Kaynak: Web Özel

Venüs Gezegen