Gündem Buça: Zelenski BM Genel Kurulu'na hitap edecek

Rusya Ukrayna Savaşı Volodimir Zelenski Birleşmiş Milletler
Gündem Buça: Zelenski BM Genel Kurulu'na hitap edecek

İngiltere'nin dönem başkanı olduğu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski konuşma yapacak. Kurulda, Buça'daki sivil infazlar iddiası görüşülecek.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) nisan ayı dönem başkanı İngiltere'nin daimi temsilciliği Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'in bugün BMKG'ye hitap edeceğini duyurdu.

Rusya'nın sivil ölümleriyle suçlandığı Buça kasabasına dün giden Zelenski'nin BMGK'nin Ukrayna oturumuna videokonferansla katılarak izlenimlerini aktaracağı belirtildi. Açıklamada, "İngiltere, Konsey başkanlığı sırasında Rusya'nın savaş suçları hakkında gerçeğin duyulmasını sağlayacak. Putin'in savaşını ve gerçeği açığa çıkaracağız" ifadesine yer verildi.

Rus birliklerinin çekildiği Kiev bölgesindeki Buça kenti ziyareti sonrası, yaşanan katliamın "savaş suçu" olduğunu söyleyen Zelenski, "Kiev'in kurtarılan bölgelerinde, Çernihiv ve Sumi'de yerel halk 80 yıl önceki Nazi işgalinde görmediklerini gördü. İşgalciler bunun sorumluluğunu kesinlikle üstlenecek" demişti.

RUSYA: TEZGAHLANAN PROVOKASYON

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzia, Rus birliklerin Ukrayna'nın Buça kasabasındaki bir aylık işgali sırasında hiçbir sivilin zarar görmediğini savundu ve Ukrayna'yı delil uydurmakla suçladı. New York’ta bir basın toplantısında konuşan Nebenzia, bu görüntülerin Batılı ülkeler tarafından “tezgahlanan birer provokasyon” olduğunu söyledi.

İNGİLTERE RUSYA'NIN TOPLANTI TALEBİNİ REDDETMİŞTİ

İngiltere, BM Güvenlik Konseyi nisan ayı dönem başkanlığını devralmıştı. Rusya, Buça'daki sivil ölümleri ile "soykırım ve savaş suçu" suçlamalarının ardından BM Güvenlik Konseyini 4 Nisan'da toplantıya çağırmıştı. BMGK dönem başkanı İngiltere ise Rusya'nın bu talebini kabul etmeyerek, konunun konseyin gündeminde olduğu üzere bir gün sonra 5 Nisan'da görüşülmesine karar vermişti. 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Buca