'Gülümseyerek' öde devri!

'Gülümseyerek' öde devri!

Çin'de, güvenlikle ilgili kaygılara rağmen yüz tanıma teknolojisiyle alışveriş giderek yaygınlaşıyor. Banka hesaplarına erişim için yüzlerini tanımlatan milyonlarca kişi, alışverişlerini 'gülümseyerek' yapıyor.

İngiliz Guardian gazetesi, dünyada mobil ödeme sisteminin en yaygın olduğu ülke olan Çin'de birçok işletmede pos cihazlarının dijital ödeme sistemi ya da banka hesaplarına bağlı kameralarla donatıldığını belirtti.

300 şubesinde bu teknolojiyi kullanan ve 400 şubesinde de uygulamayı devreye sokmaya hazırlanan Wedome adlı fırın zincirinden yetkili Bo Hu, "Cep telefonumu yanımda taşımama gerek bile yok. Yanıma hiçbir şey almadan alışverişe çıkabiliyorum" dedi. 

ALİPAY'DEN 420 MİLYON DOLAR YATIRIM

E-ticaret devi Alibaba'nın ödeme sistemi Alipay'in 100 kentte kullanılabilen yüz tanıma teknolojisi cihazları ise değişime öncülük ediyor. Kısa zamanda büyük bir ilerleme bekleyen şirketin üç yıl içinde bu teknolojiye 420 milyon dolar daha yatırım yapmayı planladığı ifade ediliyor. 

'ÇİRKİN ÇIKIYORUM' KAYGISI

"Sina Technology" adlı internet sitesinin araştırmasına göre, bu sistemle ödeme yapanların yüzde 60'ı kamerada "çirkin çıkmaktan" şikayet ediyor. Alipay ise bu kaygılara yanıt olarak kameralarında "güzelleştirici" filtreler kullanacağını açıkladı.


Çin Alibaba pos cihazı alışveriş