Gözler Çin'in Covid politikasında: 'Büyük kayıplar doğuracak...'

Çin
Gözler Çin'in Covid politikasında: 'Büyük kayıplar doğuracak...'

Çin'in Şanghay kenti 1 Nisan'dan bu yana yer yer protestolara da sebep olan bir tam kapanma ile karşı karşıya. Vakaların adeta patlama yaşadığı şehirde "sıfır vaka" politikasının ekonomik sonuçları ise küresel çapta olacak. Peki Çin'i şimdiden ciddi biçimde etkileyen süreç dünyayı nasıl vuracak?

Çin'in teknoloji devi Huawei'nin bir üst düzey yöneticisi Çin'in katı sıfır Covid politikasının teknoloji endüstrisi için “büyük kayıpları” tetikleyebileceğini ifade ederken söz konusu politikanın ülke ekonomisinin yanı sıra küresel tedarik zincirini çok daha büyük bir riske sokabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Bu kritik açıklamayı yapan isim Huawei'nin tüketici ve otomobil bölümü başkanı Richard Yu Chengdong. Chengdong, WeChat gönderisinde şu ifadelere yer vermekteydi:

“Şanghay Mayıs 2022'ye kadar üretime devam edemezse, bölgedeki tedarik zincirlerine sahip tüm teknoloji ve endüstriyel oyuncular, özellikle otomotiv endüstrisi, tamamen durma noktasına gelecek. Bu, tüm endüstri için ciddi sonuçlar ve büyük kayıplar doğuracak.”

Çin'in teknoloji endüstrisinin kalesi olan Huawei'den gelen bu yorum, Çin'in Şanghay'ı kilitleyerek Covid'i ortadan kaldırmaya çalışma çabasının yarattığı ve giderek artan gerilimin de altını çiziyor.

Gözler Çin'in Covid politikasında: 'Büyük kayıplar doğuracak...' - Resim : 1

Dünyanın en kritik finans merkezlerinden biri olan ve ayrıca dünyanın en büyük konteyner limanına ev sahipliği yapan şehirdeki tam kapanma sürerken ekonomistler bu politikanın Çin'e ve genel olarak küresel tedarik zincirine ağır maliyetler getirebileceğini vurguluyor.

'SABIR ZAFERDİR'

Son günlerde Pekin, Covid'i ele alma şeklini tekrar tekrar yenilerken, ciddi sokağa çıkma yasağına rağmen Şangay'da vaka sayıları artmaya devam ediyor. Çarşamba günü devlet televizyonunda açıklamalarda bulunan Devlet Başkanı Xi Jinping, yetkililerini pandemi kontrol çalışmalarını gevşetmemeleri yönünde uyardı:

“Sabır zaferdir. Her şeyden önce insanlara bağlı kalın, her şeyden önce hayat… Sıfır-Covid, salgın önleme ve kontrol girişimlerinin ayrıntılarını kavrayın; felç edici düşüncelerin, savaş yorgunluğunun, 'tesadüfçü' zihniyetin ve gevşekliğin üstesinden gelmek gerekiyor.”

Gözler Çin'in Covid politikasında: 'Büyük kayıplar doğuracak...' - Resim : 2

Ancak ekonomistler, Şanghay'da 1 Nisan'dan beri devam eden karantinanın ay sonuna kadar sürmesi halinde- şehir için yüzde 6 oranında GSYİH (gayri safi yurt içi hasıla) kaybına mal olacağını ifade ediyor. Bu tüm ülke için yüzde 2 GSYİH kaybı anlamına gelmekte... ING'nin baş Çin ekonomisti Iris Pang'e göre bu durum Çin ekonomisinin büyüme hedefini yüzde 1 oranında aşağı çekecek. Başbakan Li Keqiang

Salgının başından bu yana en büyük vaka patlamasını yaşayan 26.3 milyon nüfuslu şehirde halk evlerinin camlarından protestolarda bulunuyor. Hatta evlerinden çıkmak isteyen bazı insanlar polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldılar. Şehirde 7 günlük ortalama yeni vaka sayısı 16 Nisan itibarıyla 1268 olarak kayıtlara geçmiş durumda. 3-16 Nisan arasında kaydedilen toplam vaka sayısı ise 13 bin 86 olarak açıklandı.

Durumun ne kadar çarpıcı olduğunu aktarmak gerekirse; 31 Mart'ta 7 günlük ortalama vaka sayısı 188, 16 Mart'ta 29, 10 Şubat'ta ise 10 olarak kayıtlara geçmişti.

Natixis'in Hong Kong merkezli Asya Pasifik baş ekonomisti Alicia Garcia-Herrero ise konunun ekonomik etkilerini şöyle açıklıyor:

“Veriler, Çin'in 2020'de ilk Covid dalgası sırasında kaybedilen hareketliliğin ancak yarısına gelebildiğini gösteriyor. 12 Nisan itibarıyla, Çin'deki aylık hareketlilik 2019'a göre yüzde 29 düşük durumda. Şubat 2020'de hareketlilikteki azalma yüzde 66'ydı. Durum, otomobil, elektronik ve yarı iletkenler için kilit merkezler olan Şanghay, Jiangsu ve Jilin'deki üreticiler için özellikle endişe verici.”

'HER AY 0.5 AZALACAK...'

Garcia-Herrero “Çin'de karantina uygulanan her ay için Çin'in yıllık GSYİH'sinde yüzde 0.5'lik bir azalma olacağını tahmin ediyoruz. Pekin, ekonomik büyüme istediğini ifade ediyor ancak sonuçta her şey önceliklerle ilgili... Ya virüsü ortadan kaldırmak ya da ekonominin büyümesine izin vermek” diye devam ediyor.

Bununla birlikte karantinanın küresel ekonomi için büyük sonuçlar doğurduğu açık. Arzın ciddi oranda düşmesi, güçlü enflasyonist baskılara katkıda bulunuyor. Şanghay'daki limandan gelen raporlar, yaklaşık 500 dökme yük gemisinin Şanghay açıklarında demirlendiğini aktarıyor.

Aynı zamanda bu hafta, önemli bir iPhone üreticisi olan Pegatron, Şanghay ve yakındaki Kunshan'da faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. Bir başka büyük tedarikçi olan Foxconn ise mart ayı başlarında Çin teknoloji merkezi Shenzhen'deki operasyonları durdurmuş, ay sonunda “temel operasyonlarına” yeniden başlamıştı.

*The Guardian (Will China’s zero-Covid policy bring the world’s factory grinding to a halt?), BBC (Why Shanghai has done a U-turn on its ‘relaxed’ Covid approach), Vox (How China’s Zero Covid policy is failing Shanghai)

Kaynak: Web Özel

Çin tedarik krizi omicron koronavirüs Şanghay Şangay