Görülmemiş olay: Meksika ordusu havayolu şirketi kurdu... Biletler çok ucuz!

Ajans Bizim
Meksika Havacılık
Görülmemiş olay: Meksika ordusu havayolu şirketi kurdu... Biletler çok ucuz!
Fotoğraf: DepoPhotos

Meksika'da hafta başında yeni bir havayolu şirketi faaliyete başladı. Ordu tarafından yönetilen şirket, dünyanın en çok ziyaret edilen altıncı ülkesinde üç rakibinden daha ucuz bilet ücretleri vaat ediyor.

Mexicana de Aviacion'un ilk seferini Boeing 737 uçağıyla , Mexico City'nin kuzeyindeki Felipe Angeles kentinden Karayipler kıyısındaki Tulum'a yaptı. Ancak uçuş kötü hava koşulları nedeniyle yönlendirildi ve daha kuzeydeki Merida'ya indi. Bu açılış uçuşu için tanıtım ücreti 389 peso (23 dolar) idi.

1921 yılında kurulan Mexicana de Aviacion, 2010 yılında iflas etti. Hükümet, ağustos 2023'te 815 milyon peso (yaklaşık 48 milyon dolar) karşılığında şirketi devralma işlemini tamamladı. Sol görüşlü Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrado, "Bu sembolik ve tarihî bir havayolu" dedi.

Kamu şirketi, halihazırda Meksika Silahlı Kuvvetlerine ait olan Olmeca-Maya-Mexica grubu tarafından yönetiliyor. Şirket, şehir merkezindeki eski uluslararası havalimanındaki sıkışıklığı gidermek için inşa edilen başkentin yeni AIFA havalimanından faaliyet gösterecek.

Andres Manuel Lopez Obrador, Mart 2022'de, AIFA havaalanının ve Kasım sonunda da Tulum havaalanının açılışını yaptı. 

Cumhurbaşkanı, 2024 yılında sona erecek görev süresi boyunca, yolsuzlukla mücadelenin en iyi yolu olarak gördüğü büyük projelerin inşası ve idaresi gibi sivil yetkileri orduya emanet etmiş olacak. 

Muhalifler ise ülkenin "askerîleştirilmesini" kınıyor.