Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!'

Google Birleşik Krallık
Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!'

Birleşik Krallık'ın en yüksek dağı olan Ben Nevis'in zirvesine çıkmak için Google Haritalar'ın önerdiği rotayı kullanmak isteyenler uzmanların "ölümcül" şeklinde nitelendirdiği ve profesyonel dağcılar için bile çok zor bir rotayla ilerlemek zorunda kalıyor. Uzmanlar uyardı, Google harekete geçti.

İskoç dağcılık dernekleri ve sivil toplum kuruluşları Google'ı yoğun bir şekilde eleştiriyor. Google'ın harita uygulamasında kullanıcılarını Ben Nevis Dağı ve ülkedeki bazı diğer dağların zirvesine ulaşmak için potansiyel olarak ölümcül rotalara ve uçurumlara yönlendirdiği tespit edildi.

Birleşik Krallık'ın en yüksek noktası olan Ben Nevis Dağı'nın zirve bölgesi ile ilgilenen John Muir Vakfı, Google'a söz konusu problem için başvurduklarını ancak iletişim kurma çabalarının sonuçsuz kaldığını dile getiriyor.

Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!' - Resim : 1

'DENEYİMLİ DAĞCILAR İÇİN BİLE ÇOK TEHLİKELİ'

Vakfın ortaya çıkardığı problem şu şekilde: Kullanıcılar Google Haritalar üzerinden Ben Nevis'in zirvesine giden bir yol aradıklarında sistem onları zirveye kuş uçusu en yakın araba park edilebilecek noktaya yönlendiriyor. O noktadan sonra ise uygulama dağcıları, “deneyimli dağcılar için bile çok tehlikeli” olarak değerlendirilen bir rotaya yönlendiriyor.

Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!' - Resim : 2

Vakfın yetkililerinden biri olan Nathan Berrie, “Problem, Google Haritalar'ın insanları zirveye en yakın olduğunu düşündüğü otopark olan Upper Falls otoparkına yönlendirmesi” diyor ve şöyle devam ediyor:

“Ancak doğru rota bu değil ve sıklıkla deneyimsiz grupları Steall Falls'a ya da zirve rotası zannedip Ben Nevis'in güney yamaçlarına doğru ilerlerken görüyoruz.”

Mountaineering Scotland'ın güvenlik danışmanı Heather Morning, deneyimli dağcıların bile tavsiye edilen rotada ilerlerken sorunlar yaşayabileceğini söylüyor: “Zirve yürüyüşlerinde yeni olanlar, seçtikleri dağda nasıl ilerleyeceklerine dair bilgi almak için doğal olarak Google Haritalar'a göz atmayı son derece mantıklı görüyor.”

'POTANSİYEL OLARAK ÖLÜMCÜL'

“Ben Nevis yazıp 'araba' simgesine tıkladığınızda, rotanızın bir haritası açılıyor ve sizi Glen Nevis bölgesinin başındaki otoparka götürüyor. Daha sonra zirveye giden rota, noktalı bir çizgi ile belirtiliyor" diyen Morning şöyle devam ediyor: "En deneyimli dağcı bile bu rotayı takip etmekte zorlanırdı. Hat çok sarp, kayalık ve patikasız bir araziden geçiyor ve iyi görüş koşullarında bile güvenli bir hat bulmanın zor olacağı bir yer. Tüm bunlara düşük bulutları ve yağmuru ekleyin... Google'ın önerdiği hat potansiyel olarak ölümcül!”

Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!' - Resim : 3

Vakıf bununla birlikte Google'ın başka dağlarda da benzer rotalar tavsiye ettiğini öne sürüyor. Vakıf hatta kuzey batı Highlands'teki An Teallach için önerdiği yürüyüş rotasının insanları bir uçurumun üzerinden geçirdiğini söylüyor.

Heather Morning, “Bugünlerde internetteki bilgilerin iyi, doğru, güncel ve güvenli olduğunu varsaymak çok kolay. Ne yazık ki kullanıcıların deneyimleri durumun böyle olmadığını gösteriyor. Son zamanlarda internetten indirilen rotaların yaralanmalara veya çok daha kötü sonuçlara yol açtığı bir dizi olay yaşandı” diyor.

Mountaineering Scotland ve John Muir Trust, Google'a kendilerine danışması için çağrıda bulunduklarını ancak çabalarının “şimdiye kadar sonuçsuz kaldığını ve sessizlikle karşılaştığını” belirtiyor.

Bu iki kuruluş, dağcılara edindikleri ve takip ettikleri rotalardaki bilgileri kontrol etmelerini ve mutlaka yerel rehberlere danışmalarını tavsiye ediyor. Bu noktada Google da gelişim için benzer bir yola başvuracağını açıkladı.

Google Haritalar'da tehlikeli hata: 'Deneyimliler için bile ölümcül olabilir!' - Resim : 4

GOOGLE: 'İVEDİLİKLE ÇALIŞIYORUZ'

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan bir Google sözcüsü, “Google Haritalar'ı güvenlik ve güvenilirlik konuları göz önünde bulundurarak oluşturduk ve Ben Nevis'teki yönlendirme problemini araştırmak için ivedilikle çalışıyoruz” derken izleyecekleri eylem planını şöyle açıkladı:

“Haritayı güncellemek için yetkili verileri ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri kullanmanın yanı sıra yerel kuruluşları Coğrafi Veri Yükleme aracılığıyla yollar ve rotalar hakkında coğrafi bilgi sağlamaya teşvik ediyoruz.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da yayınlanan "Google Maps suggests ‘potentially fatal’ routes up Ben Nevis, say mountain charities" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

İskoçya Google Google Haritalar