Gizemli iş insanı İHA ile öldürüldü

Ajans Bizim
İsrail Suriye

İsrail'in, Lübnan-Suriye sınırı yakınlarında bir araca düzenlediği İHA saldırısında, ABD tarafından yaptırım uygulanan, önde gelen Suriyeli bir iş insanını öldürüldü.

Muhammed Baraa Katerji, görünüşe göre Lübnan'dan geçtikten sonra Suriye'nin birkaç kilometre içindeki Saboura bölgesinde bir İHA’nın arabasını hedef alması sonucu öldü.

İsrail hava kuvvetleri son yıllarda çoğunlukla İran destekli grupları ve Suriye ordusunu hedef alan çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Ancak hükümet içinden kişileri vurduğu nadir olmuştu.

Saldırı aynı zamanda İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah grubunun İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından Ekim ayı başından bu yana neredeyse her gün karşılıklı ateş açtığı bir dönemde gerçekleşti.

İran destekli bir gruptan bir yetkili, Katerji'nin Lübnan'ı Suriye'ye bağlayan otoyolda cipinin içindeyken anında öldürüldüğünü söyledi. 

Hükümet yanlısı El-Vatan gazetesi adını vermediği "kaynaklara" dayandırdığı haberinde 48 yaşındaki Katerji'nin "arabasına düzenlenen Siyonist insansız hava aracı saldırısında" öldüğünü yazdı. Gazete daha fazla ayrıntı vermedi.

İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin başında bulunan Rami Abdurrahman, Katerji'nin Lübnan plakalı bir arabadayken öldürüldüğünü belirterek, Golan Tepeleri'nde İsrail'e karşı "Suriye direnişini" finanse ettiği ve Suriye'deki İran destekli gruplarla bağlantıları olduğu için hedef alındığının anlaşıldığını söyledi.

ABD, 2018 yılında, Katerji'yi Esad'ın IŞİD’in petrol ticaretine aracılık ettiği ve Irak'tan Suriye'ye silah sevkiyatını kolaylaştırdığı gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı. 

Suriye merkezli Katerji Şirketi'nin de Irak'tan Suriye'ye silah sevkiyatı yapan bir kamyon şirketi olduğu da belirtiliyor. 

Suriye'de "Katerji kardeşler" olarak anılan Katerji ve kardeşi Hussam, ülkedeki çatışmaların Mart 2011'de başlamasından birkaç yıl sonra petrol işine girdiler. Hüssam Katerji Suriye parlamentosunun eski bir üyesi.