O ülkede darbe girişiminin ardından parlamento feshedildi

Afrika Darbe Girişimi Dünya haberleri
O ülkede darbe girişiminin ardından parlamento feshedildi
Fotoğraf: Reuters

Devlet Başkanı Umaro Sissoco Embalo, Batı Afrika ülkesindeki darbe girişiminin ardından pazartesi günü Gine-Bissau parlamentosunu feshetti.

Bu karar, 2022 yılında benzer bir hamlenin ardından yasama organının yeniden toplanmasından sadece altı ay sonra geldi.

Embalo, muhalefetin çoğunlukta olduğu organ için yeni seçim tarihinin "anayasaya uygun olarak en uygun zamanda" belirleneceğini söyledi.

Başkent Bissau’da geçen hafta perşembe gecesi Ulusal Muhafızlar ile Başkanlık muhafızlarına bağlı özel kuvvetler mensupları arasında şiddet olayları patlak vermiş, iki kişi hayatını kaybetmişti.

Ulusal muhafız komutanı Albay Victor Tchongo'nun cuma günü ordu tarafından yakalanmasının ardından gerginlik sona erdi. 

Başbakan Geraldo Joao Martins'in görevine devam edeceği, ancak ülkede yaşanan şiddet olayları nedeniyle Savunma ve İçişleri Bakanlıkları görevlerini de yürüteceği kaydedildi. 

COP28 iklim konferansına katılmak üzere Dubai'de bulunan Devlet Başkanı Embalo, cumartesi günü Bissau'ya geri döndü. Embalo, "darbe girişiminin" daha erken dönmesini engellediğini söyledi.

Embalo, Aralık 2019'da beş yıllık bir dönem için seçilmiş, Şubat 2022'de kendisini devirmeye yönelik bir girişimden kurtulmuştu.

Embalo, son darbe girişiminden Ulusal Muhafızlar ile "devlet aygıtı içindeki bazı siyasi çıkarlar" arasındaki ittifakı sorumlu tuttu.

Embalo'nun uzun süredir rakibi olan Meclis Başkanı Domingos Simoes Pereira, fesih kararına tepki olarak cumhurbaşkanını "anayasal darbe" yapmakla suçladı.

Gine-Bissau, 1974'te Portekiz'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana dizi darbe ve darbe girişimine sahne oldu.

Kaynak: Ajans Bizim