Genç hasta sayısında artış var, İran panikte: Bu olanlar şaka değil!

Genç hasta sayısında artış var, İran panikte: Bu olanlar şaka değil!

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, "Bu virüs bir şaka değil ve ciddi bir şekilde insanları öldürüyor. Son zamanlarda hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında bir artış var" dedi.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, ülkede koronavirüsün görülme sıklığı ve artan ölüm rakamlarına işaret ederek, "Bazı kısıtlamaların eski haline getirilmesi kaçınılmazdır. Nitekim Koronavirüs ile Mücadele Merkezi de bunu onaylamıştır. Şu an 6 eyalet ve Tahran eyaletinde bu konuda talepler mevcut" dedi.

Herirçi, bazı kısıtlamaları kaldırmaya mecbur kaldıklarını söyleyerek, "Bir günde 162 kişinin ölümüne sebep olan faktörlerden biri geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatili ve virüsün pik seviyede olduğu eyaletlerde yapılan kutlamalardır. 162 sayısını bir yıldaki gün sayısıyla çarparsak, ne kadar ölümle karşılaşacağız? Ölüm sayısı günde 100 olsa bile, yılda yaklaşık 36 bin ölüme yol açacaktır" ifadelerini kullandı. En iyimser tahminin Covid-19 aşısının 12 ila 14 ay içinde mevcut olabileceği olduğunu söyleyen Herirçi, "Beklenmedik bir şey olmadıkça bu virüsle ve ölüm oranıyla karşı karşıya kalacağız" dedi.

GENÇ HASTA SAYISI ARTTI

Sağlık Bakanı Yardımcısı İreç Herirçi, "Bu virüs bir şaka değil ve ciddi bir şekilde insanları öldürüyor. Son zamanlarda hastanelerde yoğun bakım ve genç hasta sayısında bir artış var. Bütün bunlar bir uyarı ve insanlar bu sorunu bir şaka olarak düşünmemelidir" açıklamasında bulundu.

"BU OLANLAR ŞAKA DEĞİL"

Hastaneye yatış ve ölüm oranlarındaki artışın kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte insanların sağlık protokollerine uymamasının bir sonucu olduğunu söyleyen Herirçi, "Bu olanlar şaka değil. Sosyal teması azalttığımız kadar maske kullanmıyoruz, kişisel hijyen kurallarını uygulamıyoruz, enfekte vakalarında bir artışla karşılaşacağız. Sağlık Bakanlığındaki hedefimiz tek haneli ölüm istatistiklerine ulaşmaktı ancak üç haneli ölüm rakamlarından bu yana neredeyse iki hafta geçti" dedi.

KUM VALİSİ DE KORONAVİRE YAKALANDI

İran'da Covid-19 salgının başlangıç noktası olan Kum kentinin Valisi Behram Sermest'in Covid-19 testinin pozitif çıktığı duyuruldu.

Kum Valiliği halkla ilişkiler Genel Müdürü Reza Saleh, yaptığı açıklamada Kum Valisi Behram Sermest’in Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyleyerek, "Vali Sermest şu anda doktorların tavsiyesi üzerine evde karantina altına alındı" dedi. Son haftalarda Kum Valisinin yoğun çalışma programının olduğunu vurgulayan Reza Saleh, yapılan tüm idari toplantıların sosyal mesafe kurallarına ve sağlık protokollerine uygun olarak gerçekleştiğini aktardı.

SON 24 SAATTE 2 BİN 457 YENİ VAKA 

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, ülkedeki yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında Son 24 saatte 2 bin 457 kişinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını ve 147 kişinin de hayatını kaybettiğini ifade etti. Böylelikle son verilerle birlikte ülkede tespit edilen toplam vaka sayısı 227 bin 662'ye, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10 bin 817'ye yükseldi.

İran’da koronavirüs vakaları ilk olarak 19 Şubat’ta Kum kentinde başlamış, ardından tüm ülkeye yayılmıştı.

GELİŞTİRDİĞİ AŞIYI İNSANLARDA DENEYECEK

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, Pharmex 2020 Uluslararası Orta Doğu Fuarı’nda konuştu. Nemeki, Covid-19 aşısını geliştirmek için etkili adımlar atıklarını söyleyerek, "Bugün, bilim insanlarımızın önemli bir kısmı Covid-19 aşısını geliştirmek için yerli bilgileri ve küresel deneyimleri birlikte kullanarak doğru yönde bir adım attılar" dedi.

Son 4 aydır aşı üzerinde çalışan bilim insanlarının yanlarında olduğunu ve her an gelişmeleri takip ettiği belirten Nemeki, "Gelişmeleri çok yüksek sesle duyurmadık. Covid-19'a karşı aşının geliştirilmesinde etkili adımlar attığımızı söylemek istiyorum. Hayvanlar üzerindeki denemeler tamamlandı ve yakın zamanda bu aşının insanlar üzerindeki klinik denemelerine başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Nemeki, Yerli üreticiyi desteklemenin başlangıçta maliyetli olduğunu ancak uzun vadede büyük bir ulusal yatırım olduğuna dikkat çekerek, "İlaç üreticileri bir araya gelerek yatırım yaptılar. Bugün ülkenin farmasötik ham maddelerindeki bu temel değişikliğe tanık oluyoruz ve bu malzemelerin bölgedeki en büyük üreticilerinden biri olduk" dedi.

İran koronavirüs aşı genç hastalar