Genç başbakan '4 gün çalışma' için harekete geçti

Genç başbakan '4 gün çalışma' için harekete geçti

Geçtiğimiz ay Finlandiya'nın en genç Başbakanı olan Sanna Marin, haftada dört gün altı saatlik mesailerden oluşan bir çalışma sistemini hayata geçirmek istediklerini duyurdu

Finlandiya'da eski başbakan Antti Rinne'nin 3 Aralık'ta istifa etmesinin ardından boşalan koltuğa 34 yaşındaki Sanna Marin seçilerek, rakibi Antti Lindtman'ın aldığı 29 oya karşı 32 oyla ülke tarihinin en geç başbakanı olmuştu. 

Sanna Marin, 'çalışma hayatında herkes için bir sonraki adım' olarak tanımladığı yeni sistemi hayata geçirmek için kolları sıvadı. Sistem, haftada dört gün altı saat çalışmayı öngörüyor.

FİNLANDİYA'NIN GENÇ BAŞBAKANINA KASİYER BENZETMESİ

Marin, "İnsanların ailelerine, sevdiklerine, hobilerine ve kültür gibi yaşamını diğer yönlerine daha fazla vakit ayırmayı hak ettiklerine inanıyorum. Finlandiya vatandaşlarının daha az çalışmasına izin vermek önemli. Mesele, kadınca bir tarzla yönetmek değil, seçmenlere yardım sunmak ve sözlerinizi tutmakla ilgili" dedi.

Avustralya merkezli reklam ve pazarlama şirketi Versa da haftada dört gün çalışma sistemini uyguluyor. Versa çalışanları hafta sonuna ek olarak Çarşamba günleri izin yapıyor. Şirket, bu şekilde kâr oranlarının yüzde 300 arttığını savunuyor.

Finlandiya Sanna Marin