Genç aktivist Greta'dan liderlere sert sözler!

Aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu ülke liderlerinin katıldığı BM genel zirvesi dün başladı. 16 yaşındaki İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in duygusal konuşması dikkat çekti. Trump ise Greta'ya Twitter'dan mesaj verdi

İsveç Parlamentosu önünde başlattığı "Fridays For Future" adlı oturma eylemleriyle iklim değişimine karşı yapılan öğrenci eylemlerinin sembolü haline gelen ve İngiltere'den açıldığı sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a gelen 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg Iklim Zirvesi'nin açılış konuşmasını yaptı. Oldukça duygusal olduğu, sesinin titrediği görülen genç aktivist, "Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cüret!" ifadelerini kullandı.

İngiltere'den açıldığı sıfır karbondioksit salınımlı yelkenliyle Atlantik Okyanusu'nu geçerek New York'a gelen ve İklim Zirvesi'ne katılan Thunberg, duygusal konuşmasıyla liderleri sert şekilde eleştirdi.

Thunberg, "Benim burada olmamam gerek, okyanusun ötesinde okulda olmam gerek. Sizler ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz. Boş sözlerinizle çocukluğumu ve hayallerimi çaldınız. Ben yine de şanslı çocuklardan biriyim. İnsanlar ölüyor, ekosistemimiz çöküyor, kitlesel yok oluşla karşı karşıyayız ama siz sadece para ve ekonomik büyümelerinizden bahsediyorsunuz. Bu ne cesaret."' ifadelerini kullandı. 

"HAREKETE GEÇMİYORSANIZ, BU ŞEYTAN OLDUĞUNUZU GÖSTERİR"

İklim değişikliğine bir süredir dikkati çektiğini ve ancak liderlerin bunu görmezden geldiğini belirten Thunberg, şunları kaydetti: 

"Buruya gelip her şeyi yaptığınızı söylüyorsunuz. Gerçekten durumun ciddiyetini anlıyorsanız ve halen harekete geçmiyorsanız bu şeytan olduğunuzu gösterir ama buna inanmak istemiyorum... Bizi hayal kırıklığına uğratıyorsunuz ama gençler artık sizin ihanetinizin farkına vardı. Gelecek nesillerin gözü sizin üstünüzde olacak."

TRUMP'TAN BEKLENMEDİK ZİYARET

ABD Başkanı Trump'ın beklenmedik bir şekilde İklim Zirvesi'nin yapıldığı Genel Kurul salonuna gelmesi şaşkınlığa neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın beklenmedik şekilde İklim Zirvesi'nin yapıldığı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu salonuna gelmesi şaşkınlığa neden oldu.

Zirveye katılması beklenmeyen Trump, BM Genel Merkezi'ne giriş yaptıktan sonra İklim Zirvesi'nin yapıldığı Genel Kurul salonuna girdi ve kısa süre konuşmaları dinledi.

Küresel ısınmayı inkar eden Trump'ın beklenmedik şekilde İklim Zirvesi'nin yapıldığı Genel Kurul salonuna gelmesi şaşkınlık yarattı. Trump, kısa süre salonda kaldıktan sonra ayrıldı.

Genç aktivist Greta'dan liderlere sert sözler! - Resim : 1

GRETA'NIN TRUMP'A BAKIŞLARI KONUŞULDU

ABD Başkanı ile Greta zirvenin yapıldığı alana aynı anda gelince, genç kız güvenlik görevlileri tarafından geri itilerek bekletildi. Trump'ın basının karşısında geçtiği sırada arka planda kameralara yansıyan genç aktivist Greta'nın Trump'a attığı sert bakışlar sosyal medyanın gündemine oturdu. Bunun üzerine ABD Başkanı Donald Trump, biraz önce Twitter'dan Greta Thunberg'in konuşma yaptığı videoyu alıntılayarak, "Greta, aydınlık ve harika bir geleceğe bakan çok mutlu bir genç kız gibi görünüyor. Onu görmek çok hoş" dedi. 

GRETA VE ARKADAŞLARI TÜRKİYE DAHİL 5 ÜLKEYİ BM'YE ŞİKAYET ETTİLER

Greta Thunberg ve 15 arkadaşı, iklim değişikliğine karşı yeterli ve zamanında önlemler almayarak çocuk haklarını ihlal etmek şikayetiyle Almanya, Fransa, Brezilya, Arjantin ve Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e şikayet etti.

Şikayette, bu ülkelerin 30 yıl önce imzaladıkları Çocuk Hakları Sözleşmesi'ndeki yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlandığı belirtildi.

ABD, Birleşik Krallık, çin ve Avustralya dışındaki tüm BM üyesi ülkeler, çocuk sağlığı ve haklarını korumak için yapılan sözleşmeyi imzalayıp kabul etti.

Çocuk Hakları Komitesi'nin şikayetteki suçlamaları araştırıp, söz konusu ülkelere sorunun nasıl düzeltilebileceği konusunda tavsiyeler vermesi öngörülüyor. 

"DÜNYA ÜRPERTİCİ BİR ÇIĞLIK ATIYOR"

BM 74. Genel Kurul üst düzey toplantıları ise, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlık ettiği ‘İklim Değişikliği’ zirvesiyle başladı.

Antonio Guterres, başkanlık ettiği İklim Değişikliği Zirvesi'ni, “Dünya ürpertici bir çığlık atıyor. Dur” sözleri ile açtı. Dünya liderlerine seslenen Guterres, “2050 yılına kadar müzakere etme zamanı değil, karbon salınımını 2050'ye kadar sıfıra indirmek için harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı. “Dünya ürpertici bir çığlık atıyor. Dur” diyen Guterres, dünyanın daha tehlikeli seviyelere ulaşmasını önlemek için daha fazlasını yapacaklarını söyledi. BM, zirve öncesi 66 ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında karbon salınımını 2050'ye kadar sıfıra indirme taahhüdünde bulunduğunu duyurmuştu. Zirvede Finlandiya ve Almanya on yıl içinde kömürü yasaklama sözü verdi. 

MERKEL: HAREKETE GEÇME ZAMANI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 66 ülke, 10 bölge, 102 şehir ve 93 şirketin 2050 yılına kadar karbon-nötr bir dünya kurulması hedeflerinin Almanya'nın da iklim konusunda önceliği olduğunu söyledi. ABD'nin New York kentinde BM 74. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen İklim Değişikliği Zirvesi'ne katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Yağmur Ormanları Birliği" ve “ormansızlaşma ve orman bozulmasından kaynaklanan emisyonların azaltılması” konusunda Almanya'nın bu birliğe 337 milyon euroluk destek verdiğini söyledi. Merkel, Amazon ormanlarının korunmasının yanı sıra Afrika'daki Kongo Havzası'nın Amazon bölgesi kadar önemli olduğunu ve Orta Afrika Orman Girişimi’ni desteklediklerini ifade etti. Merkel, maddi yardımda bulunmanın yeterli olmadığını belirterek, yerli halkın da uluslararası bu çabalara katkı vermesi gerektiği vurguladı.

Merkel, Dünya Bankasının önderliğinde çevrenin korunması için kurulan uluslararası ortaklık programına da Almanya'nın 200 milyon euro ile katkı vereceğini ifade etti. Merkel, "Hayatta kalabilmek için dünyadaki yağmur ormanları için hareket etmeliyiz. Bir Alman atasözünde şöyle bir terim var; iyi bir iş yapılırsa değer kazanır. Konuşmayla değer kazanmaz. Şimdi söz söyleme zamanı değil harekete geçme zamanıdır" dedi. Sera gazları ve karbon emisyonlarının azaltılması konusunda ortak çalışmalar içerisinde Almanya'nın da olduğunu, bu kararlılığı devam ettireceklerini belirten Merkel, çevre konusunda verilecek mücadele ile başarılı olabileceklerini söyledi. 

Recep Tayyip Erdoğan Greta Thunberg Donald Trump İklim Zirvesi