Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada...

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada...

İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin birçok bölgesine hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucu, Gazze kentinin batısındaki Tel al-Hava bölgesinde İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir merkez harabeye döndü. Saldırılarda, şehit sayısının 24'e, yaralı sayısının 103'e yükseldiği bildirildi.

Tel Aviv'in güneydoğusundaki Lod kentinde İsrailli silahlı bir kişinin ateş açması sonucu yaralanan 3 Filistinliden biri şehit oldu.

İsrail polisinden yapılan açıklamada, açılan ateş sonucu yaralanan 3 kişinden birinin hayatını kaybettiği, hastaneye kaldırılan diğer 2 kişiden birinin durumunun da ağır olduğu belirtildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, saldırı bir İsrailli tarafından gerçekleştirildi.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 1

Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşananların ardından İsrail'de Araplara ait birçok yerleşim bölgesinde Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya destek gösterileri düzenlenmiş, gösterilere katılan çok sayıda Filistinli de İsrail polisi tarafından gözaltına alınmıştı. Öte yandan İsrail basınında geçen bilgilere göre, Lod kentinde Kudüs'e destek gösterileri sırasında, İsrail polisi 16 Filistinli göstericiyi gözaltına aldı.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 2

İsrail'in dün gece Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, şehit sayısının 24'e, yaralı sayısının 103'e yükseldiği bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, şehit 9 çocuktan birinin 10 yaşındaki kız çocuğu, diğerlerinin ise farklı yaşlardaki erkek çocukları olduğu kaydedildi.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 3

Pazartesi gecesi geç saatlerde, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu. İsrail ordusu da Gazze'ye hava saldırısı düzenlendiğini, Gazze'den ülkenin güneyine çok sayıda roket gönderildiğini açıklamıştı.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 4

KUDÜS VE GAZZE'DE YAŞANANLAR

İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilere zorunlu göç tehdidi nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi tırmandırıyor.

İsrail polisi, 7 Mayıs'ta yatsı namazı sırasında Mescid-i Aksa'yı basarak cemaate plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etmişti. Bölgede tansiyonu artıran saldırıda 205 Filistinli yaralanmıştı.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 5

İsrail polisi, dün sabah da fanatik Yahudilerin baskınını önlemek için Mescid-i Aksa'da nöbet tutan Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırmış, olayda 331 kişi yaralanmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırısında 9'u çocuk 20 Filistinlinin şehit olduğunu, yaralı sayısının da 95'e yükseldiğini duyurmuştu.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 6

İSRAİL'E SÜRE VERDİ

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e Mescid-i Aksa'da bulunanlara uyguladığı ablukayı kaldırması için iki saat süre verdi. İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail, Aksa'daki murabıtlara uyguladığı ablukayı çözmemesi durumunda iki saat içinde bizim cevabımızı beklesin." ifadesini kullandı. Ebu Ubeyde, Kassam'ın cevabının niteliğine ilişkin bilgi paylaşmadı.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 7

TEK TİCARİ SINIR KAPISI KAPANDI

İsrail, abluka altındaki Gazze'nin tek ticaret sınır kapısı Kerem Ebu Salim'i de ikinci bir emre kadar kapattığını duyurdu. İsrail Savunma Bakanlığına bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktiviteleri Koordinasyon Birimi yaptığı yazılı açıklamada, gerçekleştirilen güvenlik istişarelerinin ardından İsrail ile Gazze arasındaki Kerem Ebu Salim Kapısı'nın ikinci bir emre kadar derhal kapatılması kararı alındığını kaydetti.

Gazze'nin dünyaya açılan tek ticaret kapısı olarak bilinen Kerem Ebu Salim'in kapatılmasının,14 yıldır abluka altında 2 milyondan fazla insanın yaşadığı Gazze'de ciddi insani sıkıntılara yol açmasından endişe ediliyor.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 8

İSRAİL MECLİSİ BOŞALTILDI 

Roket sirenlerinin çalması nedeniyle Batı Kudüs'te korku ve panik havası yaşandı. Sirenler nedeniyle İsrail Meclisi boşaltıldı, Yahudilerin kutladığı "Kudüs günü" nedeniyle düzenlenen bayrak yürüyüşü de sonlandırıldı.

İsrail, dün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, ikinci bir emre kadar Gazze'deki insan geçişinin yapıldığı Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı'nı da kapadığını duyurmuştu.

NETANYAHU TEHDİT ETTİ 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden atılan roketlere "güçlü şekilde" karşılık vereceklerini söyledi. Netanyahu yaptığı açıklamada, gerginliğin artmasından yana olmadıklarını ancak İsrail'i hedef alanların "ağır bedel" ödeyeceğini öne sürdü.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 9

SALDIRIYI KINAYAMADI 

"Müslümanların 3. kutsal yeri olan Mescid-i Aksa'ya yönelik İsrail polisinin ihlalleri konusunda polisin sorumluluğu nedir? İçeride çocuklar ve çok sayıda insan varken plastik mermiler atıldı." şeklindeki soruya yanıt veren ADB Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Bu elbette oldukça endişe duyduğumuz bir şeydi." diye cevap verirken, "Bugün İsrail 13 kişiyi öldürdü, bunların muhtemelen 5-6'sı çocuk. Filistinli çocukların öldürülmesini kınıyor musunuz?" şeklindeki soruya yanıt verirken zorlandığı görüldü. Tüm sivil ölümlerini ciddiye aldıklarını kaydeden Price, şu an ellerinde Filistinlilerin ölümüne ilişkin bağımsız ve teyit edilmiş bilgiler olmadığını, dolayısıyla gündeme gelen bu haberlere girmeyeceğini belirtti.

Gazze ve Mescid-i Aksa'da insanlık dramı! Çocuklar ölüyor, dünyanın gözü burada... - Resim : 10

İSRAİL, HAMAS KOMUTANINI ÖLDÜRDÜ

İsrail ile Filistin arasındaki gerilim devam ederken, Gazze Şeridi’nden İsrail’e yapılan roket saldırıları sonrası İsrail Gazze’ye çok sayıda hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Gazze’ye düzenlenen hava saldırılarında şu ana kadar 8 Hamas üyesinin öldürüldüğü bildirilerek, roket saldırılarına yanıt verildiği ifade edildi. IDF ayrıca, saldırılarda Hamas’a ait 2 roket rampası ve 2 karakolun imha edildiğini açıkladı.

Kaynak: AA

İsrail gazze filistin Mescid-i Aksa