Gazeteciler Bolsonaro'ya dava açacaklarını duyurdu: Hayatımızı riske attı

Gazeteciler Bolsonaro'ya dava açacaklarını duyurdu: Hayatımızı riske attı

Salgını başından beri hafife alarak dünyada ikinci sıraya oturan Brezilya Başkanı Bolsonaro'nun koronavirüse yakalanmasıyla gazeteciler 'maske takmadığı' için dava açacaklarını duyurdu

Brezilya Gazeteciler Birliği, koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklarken iyi olduğunu göstermek için muhabirlerin önünde maskesini çıkaran Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya dava açacağını açıkladı.

Salı günkü basın toplantısı sırasında birkaç adım geri çekilerek maskesini çıkaran Bolsonaro'nun sosyal mesafe kurallarına uymadığını ve gazetecilerin hayatını tehlikeye attığı ifade edilirken, Birlik Başkanı Paulo Jeronimo de Souza, "Ülke, sorumsuzluğu da aşan ve kamu sağlığını tehlikeye atan bu davranış karşısında sessiz kalamaz" dedi.

Basın toplantısını CNN Brasil, TV Record ve TV Brasil'in ekipleri izliyordu. CNN Brasil muhabiri Landro Magalhaes'e dün koronavirüs testi yapıldığı ve muhabirin sonuçlar çıkıncaya kadar evden çalışacağı belirtildi.

Basın toplantısından sonra Kongre üyesi Marcelo Freixo, Bolsonaro'nun maskesini çıkararak Ceza Yasası'nın 131 ve 132'inci maddelerini ihlal ettiği gerekçesiyle savcılığa başvurduğunu açıkladı.

BREZİLYA CAN KAYIPLARIYLA MÜCADELE EDİYOR

Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ikinci ülke Brezilya'da, virüs nedeniyle son 24 saatte 1223 kişi vefat etti.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 1223 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 67 bin 964’e, vaka sayısı 44 bin 571 artarak 1 milyon 713 bin 160’a yükseldi.

KORONAVİRÜSE 'KÜÇÜK BİR GRİP' DEMİŞTİ

Bolsonaro, şubat ayının sonlarında virüsün ülkesinde yayılmaya başlamasından bu yana, salgını küçük gören açıklamaları ve hareketleriyle eleştirilerin odağında yer alıyor.

Mart ayının sonlarında katıldığı bir programda Bolsonaro, Kovid-19'u "küçük bir grip" olarak nitelemiş ve virüsün kendisine bulaşması durumunda endişe etmeyeceğini, sporcu geçmişi sayesinde hiçbir şey hissetmeyeceğini iddia etmişti.

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, birçok kez destekçilerinin düzenlediği gösterilere katılmış, bazılarında maske kullanmamış ve ülkede sosyal mesafe, karantina gibi önlemler uygulayan eyalet valilerini eleştirmişti.

Salgından dünyada en çok etkilenen Brezilya'da Kovid-19'un yayılmasına karşı alınacak önlemler nedeniyle Bolsonaro ile anlaşamayan Sağlık Bakanı Luiz Henrique Mandetta görevden alınmış, onun yerine gelen Nelson Teich ise bir aydan kısa bir sürede istifa etmişti.

SALGINI YAĞMURA BENZETTİ

Koronavirüs salgınını önemsiz gibi göstermeye çalışmakla suçlanan Bolsonaro, dün hastalığa yakalanmayı yağmura yakalanmaya benzetmiş ve "Bir gün hepimiz ıslanacağız" demişti.

GAZETECİLER BOYKOT KARARI ALMIŞTI

Brezilya'nın en büyük iki medya grubu, sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun başkanlık sarayı dışında düzenlenen gayri resmi basın açıklamalarını takip etmeme kararı almış, medya holdingi Globo ve Folha de Sao Paulo gazetesi, devlet başkanının güvenlik ekibinin Bolsonaro'yu takip eden gazetecilere yeterli koruma sağlayamadığını ve gazetecilerin hedef gösterildiğini duyurmuştu. 

Globo Group başkan yardımcısı Paulo Tonet Camargo, ulusal güvenlik bakanlığına bir mektup yazarak, aldıkları boykot kararını bildirdi. Camargo mektubunda, Her gün gazetecilerimiz başkanın destekçilerinin sayısız hakaretine ve bağırmalarına maruz kalıyorlar ve herhangi bir şekilde güvenlikleri sağlanmıyor" diyerek söz konusu saldırıların artış gösterdiğini belirtmiş, Folha gazetesi ise, Bolsonaro'nun gazetecilere "Doğruları söylemeye başladığınızda sizinle tekrar konuşacağım" demesi üzerine destekçilerinin gazetecilere küfür ettiğini, gazetenin ancak muhabirlerin güvenliğinin başkanlık sarayı tarafından sağlanmasının ardından bu noktadan haber takibine devam edeceğini açıklamıştı.

GAZETECİLERE 'BURADA NE HALT EDİYORSUNUZ' ÇIKIŞI

Bir gazetecinin "Brezilya ABD gibi olur mu" sorusuna, "Bizde de var koronavirüs ama tedavi oluyorlar iyilesecekler, ABD'deki duruma geleceğimizi sanmıyorum" yanıtını veren Bolsonaro, gazetecileri kast ederek "Bu insanlar yanıldığımı ve evde kalmam gerektiğini söylüyorlar. O zaman burada ne halt yiyorlar" sözleriyle tepki çekmişti.

Brezilya Jair Bolsonaro maske koronavirüs haberler