G7 ülkelerinden koronavirüs için soruşturma çağrısı

G7 ülkelerinden koronavirüs için soruşturma çağrısı

G7 Zirvesi 3 günlük maratonun ardından sona erdi. Sonuç bildirisinde iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri ve Çin vurgusu öne çıktı. Kovid-19'un kökenleri hakkında DSÖ tarafından yürütülecek şeffaf ve bilime dayalı soruşturma çağrısında bulunuldu.

Bu yıl 47'ncisi düzenlenen G7 Zirvesi, Galler'e bağlı Cornwall'daki Carbis Koyu'nda 11-13 Haziran'da gerçekleştirildi. 

Zirvenin bugünkü gündeminde küresel koronavirüs salgınıyla mücadele, salgın sonrası dünya ekonomisinin yeniden inşası ve iklim sorunları gibi başlıklar yer aldı.

"KORONAVİRÜSÜN KÖKENİ ARAŞTIRILSIN"

Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada'dan oluşan G7 ülkeleri, koronavirüsün kökenleri hakkında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülecek şeffaf ve bilime dayalı soruşturma çağrısında bulundu.

AŞI HİBE EDİLECEK

G7'nin ihtiyacı olan ülkelere gelecek yıl içinde toplam 1 milyar doz koronavirüs aşısı hibe edeceği de bildirildi.

Zirvede belirlenen ortak bildirinin taslağında, "Carbis Körfezi de dahil olmak üzere Şubat 2021'deki son görüşmemizden bu yana verilen taahhütler ile gelecek yıl boyunca 1 milyar doz aşı sağlanacak. Önümüzdeki aylarda bu katkıyı artırmak için özel sektör, G20 ve diğer ülkelerle birlikte çalışacağız" ifadeleri yer aldı.

40 MİLYONDAN FAZLA KIZ ÇOCUĞUNA EĞİTİM DESTEĞİ 

G7 ülkelerinin önümüzdeki 5 yıl içinde dünya çapında 40 milyondan fazla kız çocuğunu okula göndermek konusunda anlaştığını ve bu konuda liderlerin kararlılığını vurgulayan Johnson, Birleşik Krallık'tan 430 milyon sterlinlik bir bağış da dahil olmak üzere "Eğitim için Küresel Ortaklığa" yönelik finansman konusunda G7 ülkeleriyle anlaşmaya varıldığını söyledi. Johnson, bazı çocukların eğitime erişim sorunu olduğunu belirterek, bunu "uluslararası bir rezalet" olarak nitelendirdi. Johnson ayrıca, tüm çocukları ve özellikle kız çocuklarını eğitmenin "ülkelerin yoksulluktan ve korona virüs krizinden kurtulmalarına yardımcı olmanın en kolay yollarından biri" olduğunu ifade etti.

“G7 LİDERLERİ HARİKA BİR UYUM İÇİNDE" 

Johnson, görüşmelerin büyük çoğunluğunun Brexit dışındaki konularda olduğunu belirterek, iklim değişikliği ve Covid-19 aşıları konusunda liderlerin "harika bir uyum" içinde olduğunu açıkladı. Johnson, Birleşik Krallık'ın iklim değişikliği, kız çocuklarının eğitimi ve altyapı projeleri gibi konularda ABD Başkanı Biden ile "Ortak çıkarları" paylaştığını söyleyerek, "tamamen aynı sayfadayız" dedi.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ ÖNCE BATILI ÜLKELER ÇÖZMELİ" 

Johnson, G7 ülkelerinin küresel karbon emisyonlarının yüzde 20'sinden sorumlu olduğunu söyleyerek, batılı ülkelerin iklim değişikliği konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti. Sanayileşmenin bugün birçok iklim sorununu meydana getirdiğini belirten Johnson, “İklim değişikliği etkilerine karşı mücadele etmek için eylemin bizimle başlaması konusunda liderlerle aynı fikirdeyiz" ifadelerini kullandı. Johnson, bu doğrultuda G7'nin iklim değişikliğinin etkilerine karşı koymak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi.

BIDEN: EKONOMİK İYİLEŞME İÇİN PANDEMİYİ BİTİRMEMİZ GEREK 

İngiltere'de düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'ne katılarak göreve gelmesinden bu yana ilk yurtdışı seyahatini gerçekleştiren Biden da görüşmelerin içeriğine yönelik yaptığı açıklamada, G7 zirvesinde "olağanüstü bir işbirliği ile verimli bir toplantının tamamlandığını" söyledi. Biden, salgını sona erdirmek ve küresel ekonomik iyileşmenin toplantıların önceliği olduğunu açıklayarak, "Biri olmadan diğer problemlerle başa çıkamayacağımızı biliyoruz. Bu yüzden ekonomik iyileşme için pandemiyi bitirmemiz gerekiyor" dedi.

son dakika son dakika haber G7 zirvesi DSÖ