Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor

İngiltere
Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor

Sothebys's müzayede evinde bulunan ve İtalyan ressam tarafından resmedilen Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi 31 Mart Çarşamba günü, 80 bin Sterlin ile 120 bin Sterlin arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da satışa sunulacak.

İngiltere'de müzayede evi Sotheby's, aralarında 16. yüzyıla ait Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın portresinin de yer aldığı İslam dünyası ve Hindistan ile ilgili bazı sanat eserlerini açık artırmayla satacak. Sotheby’s, "İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları" başlıklı koleksiyonunu 31 Mart’ta açık artırmayla satışa çıkaracak.

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 1

İtalyan ressam tarafından resmedilen tabloda Kanuni Sultan Süleyman’ın 43 yaşında olduğu belirtilirken, Sothebys müzayede evi Orta Doğu Uzmanı Benedict Carter, müzayedede İspanya'dan Türkiye'ye, İran'dan Hindistan'a tüm İslam dünyasından 183 parçanın satışa sunulacağını bildirirken, 1530 yılında Osmanlı ve Venedik sanatçıları arasında gerçekleştirilen sanatsal çalışmaların önemli bir boyuta ulaştığını vurguladı.

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 2

Metal işleri, seramikler, tekstil ürünleri, kilimler, halılar ve astronomik aletlerden oluşan parçaların 9. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir dönemi kapsadığını aktaran Carter, bunlar arasında Kanuni Süleyman'ın portresinin de bulunduğunu kaydetti.

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 3

Carter, "Şu an yanında durduğum resim, Muhteşem Süleyman’ın 16. yüzyıla ait resmedilmiş bir tablosu. Aynı zamanda Floransa ve Viyana’da da iki farklı galeride Kanuni portresinin benzerleri bulunuyor. Eser, bakır üstüne resmedilmiş ki bu Kuzey Avrupa bölgesinde uygulanan bir teknik olma özelliğini taşıyor.

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 4

Kanuni Sultan Süleyman’ın güçlü olduğu dönemlerde resmedilmiş bir eser. Resim, İran'da Safevileri ve papalık filosunu mağlup etmesi sonrası gücünün zirvesindeki 43 yaşındaki Süleyman'ı gösteriyor. Aynı zamanda çok önemli bir gruba ait olan Osmanlı Padişahların Portreleri son 20 yıl içerisinde piyasada yer almaya başladı. Portre, satışa çıkan çok küçük bir Osmanlı Sultanları portreleri grubuna ait. Bu tablo, Sotheby’s müzayede merkezinde satılan 3’üncü Kanuni tablosu olacak" ifadelerini kullandı.

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 5

Müzayede evinde, Kanuni Sultan Süleyman’ın tablosunun yanı sıra Osmanlı dönemine ait eserler de bulunuyor.

İtalyan ressam Cristofano Dell' Altissimo tarafından yapılan portre, Medici Hanedanlığı için kopyalanan ve halen İtalya'nın Floransa kentindeki Uffizi Galerisinde bulunan, diğeri de Avusturya Habsburg Arşidükü 2. Ferdinand için kopyalanan ve Almanya'nın Innsburck kentindeki Ambras Kalesi'nde sergilenen Kanuni Sultan Süleyman portreleriyle ilişkili bulunuyor. 

Fransız aileye ait 43 yaşındaki 'Muhteşem Süleyman' satışa çıkıyor - Resim : 6

PORTRE, 19. YÜZYILDAN BU YANA FRANSIZ BİR AİLEYE AİT ÖZEL KOLEKSİYONDA YER ALDI 

Osmanlı ve Venedikliler arasındaki sanat alışverişine de ışık tutacağı düşünülen portrenin, 19. yüzyıldan bu yana Fransız bir aileye ait özel koleksiyonda yer aldığı ve 60 bin ila 80 bin sterlinlik değerle satışa sunulacağı bildirildi. 

Müzayedeye çıkacak koleksiyonun diğer parçaları arasında Suyolcuzade Mustafa Eyyubi'nin 1675'te kopyaladığı Kur'an-ı Kerim sayfası, 10. yüzyıla ait Kufi tarzda yazılmış Kur'an-ı Kerim, Memlük Devleti döneminde Ebu al-Fadl Muhammad İbn Abd al-Wahhab al-Shafi al-Sunbati al-Araj tarafından kopyalanan yarı aydınlatılmış Kur'an-ı Kerim sayfası ve Osmanlı dönemine ait çeşitli kilim ve halılar yer alıyor.

Kaynak: AA

kanuni sultan süleyman İngiltere Londra açık artırma