Fransa'dan flaş Brexit açıklaması: Veto edebiliriz!

Fransa
Fransa'dan flaş Brexit açıklaması: Veto edebiliriz!

Fransa'dan Brexit açıklaması geldi. Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Fransa'nın kötü giden Brexit anlaşmasını "veto" edebileceğini açıkladı

Fransa Brexit ticaret görüşmelerinde veto oyu kullanabileceği sinyalini verdi. Fransa Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Britanya ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında ticaret görüşmelerinde bir anlaşmaya varılamaması riski olduğunu söyledi. Bakan Beaune, "İyi bir anlaşmaya varılmazsa veto ederiz. Her ülkenin veto hakkı var" dedi. 

Ticaret anlaşması taslağının özellikle balıkçılık açısından belirli gereksinimlerinin karşılaması gerektiğini ifade eden Beaune, "Balıkçılarımıza, üreticilerimize kötü şartlarda anlaşma yapmayacağımızı söylemek istiyorum. Eğer iyi bir anlaşma sağlanamazsa, veto ederiz. Her ülke veto hakkına sahip, bu mümkün. Eğer bir taslak oluşturulursa kendi değerlendirmemizi yapacağız" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de "Birleşik Krallık ile hala görüşmelerimiz sürüyor, önümüzdeki günlerde nasıl adımlar atılacağını göreceğiz. Gelecek haftaki AB Liderler Zirvesi'nde Brexit'te gelinen aşama konusunda pozisyon alınacak" ifadelerini kullandı. 

BREXIT SÜRECİ

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" sorunlu konuları oluşturuyor.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacak.

Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber