Fransa'da sol aynı hatayı yapmamak için birleşiyor...

Fransa
Fransa'da sol aynı hatayı yapmamak için birleşiyor...

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminden Emmanuel Macron zaferle ayrıldı, rakibi Marine Le Pen ise tarihi bir oy oranına ulaştı. Kaybeden olarak Fransız solu gösterilirken ilk turun üçüncüsü Jean-Luc Melenchon hazirandaki başbakanlık seçimi için solu bir araya getiriyor. İşte planlar ve son durum...

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafer Emmanuel Macron'un olurken ikinci tura kalan iki isim de ortaya çıkan sonucu başarı olarak değerlendiriyor. “Seçmenin mesajını alıp” ikinci dönemini garantileyen Macron da oylarını tarihi bir seviyede yükselten aşırı sağ ve Marine Le Pen de kendi açılarından seçimin galip tarafı... Peki o zaman kim kaybetti? Pek çok uzmanın da altını çizdiği üzere Fransız solu, seçimin şimdilik kaybeden tarafı oldu.

2002'de adı yolsuzluklarla anılan Jacques Chirac'ın karşısında Sosyalist Parti'nin adayı Lionel Jospin ilk turda ikinci olamayınca Baba Jean-Marie Le Pen siyasi kariyerinde ilk kez ikinci turu görmüş ve Fransa'da aşırı sağ kendisine oldukça meşru bir zemin bulmuştu. Şimdi ise NATO karşıtlığı söylemlerine de sahip Jean-Luc Melenchon, solu bir araya toplamayı başaramadı ve yüzde 21.95'le aslında küçük bir farkla ikinci turu kaçırdı.

AYNI HATAYA DÜŞMEMEK İÇİN...

“Macron'la ikinci tura sol cenahtan bir lider kalsaydı ne olurdu?” sorusuna bir yanıt bulmak mümkün değil ancak önemli bir fırsat kaçıran sol haziran ayındaki parlamento seçimleri öncesinde aynı hataya düşmemek ve başbakanı belirlemek için bir formül arıyor...

Fransa'da sol aynı hatayı yapmamak için birleşiyor... - Resim : 1

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur sonrası Le Pen'in yükselişini değerlendiren ve sorularımızı yanıtlayan Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mithat Can Baydarol, solu durumuna dikkat çekmiş ve şunları söylemişti:

“Aslında Fransız solcuları, Le Pen'in önünü açtı. Yoksa kendisi bile bu kadar oy beklemiyordu. Fransız solu tek adaya yoğunlaşsaydı bugün Le Pen'i konuşmazdık. Le Pen, bütün aşırı sağı konsolide eder hale geldi. Şu anda Fransa'da sol yokmuş gibi, aşırı sağ ile sağın mücadelesini yorumlamaya çalışıyoruz.”

ORTAK HAREKET ETME KARARI ÇIKTI

Bu durum çerçevesinde Fransa solu haziranda parlamentoda güçlü bir pozisyon elde edebilmek için birleşme yolları arıyor. Le Pen ve aşırı sağın parlamentoda hiç olmadığı kadar etkili olacakları aşikar ancak bunun önüne geçecek adım için sol kulvar çalışmalarını sürdürüyor. Görünen o ki sol için çözüm Melenchon'u başbakan olarak seçtirecek birliktelikte...

Son olarak ilk turda Yannick Jadot'yu aday gösteren ve yüzde 4.63'te kalan Avrupa Ekolojisi – Yeşiller partisinin genel sekreteri Julien Bayou, Jean-Luc Melenchon'la bir araya geldi. İkili Melenchon'un partisi Boyun Eğmeyen Fransa'nın genel merkezinde görüşürken taraflar parlamento seçimlerinde birlikte hareket etme kararı aldı.

Kabaca bir hesap yapmak gerekirse Melenchon'un yüzde 21.95'ine Jadot'nun yüzde 4.63'ü eklendiğinde ortaya yüzde 26.58'lik bir oran çıkıyor. Bu da söz konusu ittifakı Le Pen'in kağıt üzerinde yaklaşık 3 puan üzerine çıkarıyordu. Elbette bu hesaplar tam olarak doğru sonucu vermiyor ancak böylesi bir birleşmenin potansiyelini göstermesi açısından epey çarpıcı.

Fransa'da sol aynı hatayı yapmamak için birleşiyor... - Resim : 2

'AŞIRI SAĞI YENMEK İÇİN!'

Sosyalistler ve Komünistler ise şimdilik görüşmeleri sürdürüyor. Komünist Parti görüşmelerin başında Melenchon'u yapıcı olmamakla suçlamıştı, Sosyalist Parti ise ittifaka girecek her partiye eşit davranılması gerektiğini ifade etmişti.

Bayou ve Melenchon, “Macron'un adaletsiz ve acımasız politikasını sürdürmesini engellemek ve aşırı sağı yenmek” için çarenin bir araya gelmek olduğunu savunurken Bayou bunlara ek olarak sol partilere çağrıda bulunurken “Macron yeniden seçildi, ancak biz kendimizi beş yıl daha eylemsizliğe mahkum edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Sol cenah, daha önce de cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna ortak adayla girilmesi için görüşmeler yapmış ancak bu çabalar başarısızlıkla sonuçlanmış ve sol partilerden 6 farklı aday yarışa girmişti. Söz konusu altı adayın ilk turdaki toplam oranı yüzde 31.94 olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda ilk turda 12.8 milyon seçmen, tüm seçmenlerin yüzde 26.31'i sandığa gitmemişti. Bunların da büyük çoğunluğunu sol görüşlü seçmenlerin oluşturduğu düşünülüyor.

1936'DA BİR ARAYA GELMİŞLERDİ...

Bununla birlikte 3 Mayıs tarihinin de özel bir anlamı bulunmakta. “Front populaire” yani Halk Cephesi adıyla 1936'da bir araya gelen Fransız solu ülkenin ilk solcu başbakanı olan Leon Blum'un seçim zaferi elde etmesini sağlamış, Blum, 3 Mayıs 1936'da Fransa'nın ilk solcu ve ilk Yahudi başbakanı olarak seçilmişti.

Bu birliğin adı ise Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği olarak belirlendi. İttifak, Melenchon'un 1400 Euro asgari ücret ve emeklilik yaşının 60'a düşürülmesi gibi vaatlerini koruyacak. Ayrıca Melenchon, Macron hükümetinin geçirdiği ve Müslümanlara yönelik ayrımcı olduğu ifade eden yasayı kaldıracağını vadediyordu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı El Pais'te “La izquierda francesa se acerca a una lista unitaria para las legislativas encabezada por Mélenchon” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

fransa seçimleri Fransa Emmanuel Macron Eric Zemmour Marine Le Pen fransa'da ırkçılık fransa'da islamofobi Jean-Luc Melenchon