Fransa'da istifa eden başbakan şimdi paraya para demiyor!

Ajans Bizim
Fransa
Fransa'da istifa eden başbakan şimdi paraya para demiyor!

Fransa’da bir Başbakan görevden ayrıldığında, ömür boyu emekli maaşı almasa da, yaklaşık 45 bin Euro ödenek alır. Ayrıca on yıl boyunca, 67 yaşında sona eren bazı yardımlardan da faydalanır.

Matignon'a (Başbakanlık) gelişinden yaklaşık 20 ay sonra istifasını sunan Elisabeth Borne, en az iki yıl görevde kalan her Başbakana verilen Şeref Lejyonu Büyük Subayı nişanına çarpı işareti koymuş oldu. 

Ancak eski Başbakan, Matignon'dan eli boş ayrılmıyor, ancak sanılanın aksine eski hükümet başkanları ömür boyu emekli maaşı da almaz.

Bununla birlikte, Başbakanlar, ayrılışlarını takip eden üç ay için aylık 14 bin 910 avro, toplamda 44 bin 730 avro ödenek alır. Bu ödenek 17 Kasım 1958 tarihli kararnamede öngörülmüş olup, kararnamenin 2013 yılında değiştirilmesinden önce altı aylık bir süreyi kapsamaktaydı. 

Ancak Başbakanın bu ödenekten faydalanabilmesi için iki şartı yerine getirmesi gerekiyor. Birincisi, görevden ayrılmasını takip eden üç ay boyunca herhangi bir ücretli faaliyette bulunmayacak, ikincisi ise Kamu Hayatı Şeffaflığı Yüksek Otoritesine doğru doğru mal beyannamesi verecek.

Eski Başbakanların maliyeti, 2019'da 2,8 milyon avro olarak tahmin ediliyordu.

Bu maddi ücrete ek olarak, eski bir Başbakan, Matignon'dan ayrıldıktan sonra da bir dizi avantajdan yararlanmaya devam eder. En fazla on yıl süreyle ve 2019'da yapılan bir değişiklikle 67 yaşına gelinceye kadar özel sekreter ve şoförden faydalanmaya devam edebilir ve yakıt masrafları da 1997 tarihli bir kararname kapsamında karşılanır.

Dönemin İçişleri Bakanı Christophe Castaner'e, dört yıl önce, eski Başbakanlara sağlanan bu çeşitli yardımların devlet kasasına toplam maliyeti sorulmuştu. 

Bu maliyetin, 2019 yılında, 1,65 milyon avro maaş ve yaklaşık 985 bin avro fazla mesai dahil olmak üzere faturanın 2,8 milyon avroyu aştığı açıklanmıştı.

Görev giderleri (ulaşım, konaklama, yemek, yakıt ve geçiş ücretleri) ise 117 bin avroyu buldu. O zamandan bu yana, üç buçuk yıl içinde üç Başbakanın görevden ayrılmasıyla fatura arttı. Aynı ödemeler ve avantajlar Edouard Philippe, Jean Castex ve şimdi de Elisabeth Borne’a sağlanıyor.