Fransa seçimleri: Bardella'dan Başbakanlık açıklaması

Ajans Bizim
Fransa
Fransa seçimleri: Bardella'dan Başbakanlık açıklaması

Ulusal Birlik Partisi lideri Jordan Bardella, sandık çıkış anketinin sonuçlarının açıklanmasından sonra Paris'te yaptığı konuşmada, "Fransız halkının ülkede emsali olmayan bir umut doğurduğunu" söyledi.

Jordan Bardella, mutlak çoğunluk sağlanması halinde Başbakan olma niyetini bir kez daha teyit etti.

Bardella, "Fransızlar sorumluluklarını yerine getirdi (...), net bir karar verdi ve değişime olan açık arzularını teyit etti. Fransızlar, RN (Ulusal Birlik) adaylarını öne çıkararak ve ikinci tura kalmalarını sağlayarak, ülke genelinde eşi benzeri görülmemiş bir umut yarattı (...) Gelecek pazar günü yapılacak oylama Beşinci Cumhuriyet tarihinin en belirleyici oylamalarından biri olacak” dedi.

Jordan Bardella, Fransa'nın önünde iki yol olduğunu, "en kötü yolun" sol koalisyon olacağını, Ulusal Birlik Partisinin Cumhuriyetçiler Partisi'nin bazı unsurlarıyla birlikte hükümeti kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Bardella, Başbakan olması halinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la saygıya dayalı bir ilişki çerçevesinde birlikte çalışacağını, "tüm Fransız halkının Başbakanı olacağını" belirtti.

Ipsos'un sandık çıkış anketlerine dayanarak yaptığı ilk tahminlere göre, Ulusal Birlik partisi (RN) yüzde 34 oy oranıyla birinci olurken, Yeni Halk Cephesi (NFP) yüzde 28,1 ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u destekleyen merkezci Ensemble (Birlikte) ittifakı yüzde 20,3 oy almış görünüyor. Cumhuriyetçiler partisi (LR, Les Républicains) yüzde 10,2 ile çok geride kaldı.

Bu oy oranlarından hareket edildiğinde RN'nin 230 ila 280 sandalye arasında nispi bir çoğunluğa sahip olacağı, buna karşılık NFP’nin 125 ila 165, Ensemble'ın ise 70 ila 120 sandalye kazanacağı tahmin ediliyor.

577 üyeli Ulusal Meclis’te mutlak çoğunluğu sağlamak için 289 sandalyeye sahip olmak gerekiyor.