Fransa Cumhurbaşkanı Macron açıkladı: Trump ve Ruhani görüşebilir

Fransa Cumhurbaşkanı Macron açıkladı: Trump ve Ruhani görüşebilir

Trump tarafından doğrulanmasa da G7 zirvesinde İran ile arabuluculuk rolü verildiği iddia edilen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "ABD ve İran cumhurbaşkanları önümüzdeki günlerde görüşebilir" dedi

ABD ve İran arasında Donald Trump'ın başkanlık döneminde başlayan gerilimle ilgili yeni bir perde açılmak üzere olabilir.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani önümüzdeki günlerde görüşebilir" dedi. Hatırlanacağı gibi dün İran Dışişleri Bakanı Zarifi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un davetlisi olarak zirvenin yapıldığı Fransız kasabasına sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmiş, üstelik bu ziyaret ABD Başkanı Trump ve İngiltere Başbakanı Johnson'ın Macron'a İran ile tansiyonu düşürmek için arabuluculuk rolü verdiği yönündeki iddialar üzerine yaşanmıştı. Buna karşılık Trump, Zarifi'nin ziyaretine ilişkin sorulara "yorum yok" yanıtı verirken, medyada yer alan "Macron'un arabuluculuğu" ile ilgili iddiaları kabul etmemişti.

ABD'NİN NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇEKİLMESİYLE YÜKSELEN TANSİYON 
Trump'ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi sonrası ABD ve İran arasında tansiyonun her geçen gün biraz daha yükselmesine neden olmuştu. ABD'nin anlaşmadan çekilmesi sonrasında İran, varılan mutabakata Avrupalı garantörlerin uygun davranmadığını gerekçe göstererek anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırlarını aşmış, bu da Avrupa'daki diğer garantör ülkelerin tepkisine neden olmuştu.
Ayrıca ABD, İran'a yönelik yaptırımlarını yeniden sıkılaştırmaya başlamış, bu defa İran ekonomik ambargolara tepki göstermişti. 
En son ise İran'ın petrol yüklü tankeri Grace 1'e ABD'nin talebi üzerine İngiltere'ye bağlı Cebelitarık yönetimi tarafından el konulmuş ve ardından serbest bırakılmıştı. ABD ise Cebelitarık'tan ayrılan tankere yardım eden ülkelere yaptırım uygulayacağı yönünde imalarda bulunmuştu. 

son dakika son dakika haber Donald Trump hasan ruhani ABD İran Macron G7 zirvesi