Fransa 42 Rafale F4 savaş uçağı siparişi verdi

Ajans Bizim
Askeri teknoloji Fransa
Fransa 42 Rafale F4 savaş uçağı siparişi verdi
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa Savunma Tedarik Ajansı (DGA), Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri (AAE) için 42 adet Rafale F4 savaş uçağı siparişi verdi. 

Fransa Silahlı Kuvvetler (Savunma) Bakanı Sébastien Lecornu, "Beş milyar avroyu aşan bu yatırımın birçok sektörü besleyeceğini” söyledi ve Fransa'da 400'den fazla şirkette yedi binden fazla kişiye iş sağlayacağını belirtti.

Dassault Aviation Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi Éric Trappier, "Fransa'nın askerî endüstriyel egemenliği Avrupa'da bir istisnadır. Savaş havacılığımızın üstünlüğünü garanti ediyor. Aynı zamanda diplomatik etki için bir varlık ve ihracat için ekonomik bir güçtür" dedi.

Bu siparişle, son yıllarda Yunanistan ve Hırvatistan'a yapılan 24 adet ikinci el uçak satışının yarattığı kapasite açığının kapatılması amaçlanıyor. Başlangıçta siparişin 2023 yılında verilmesi ve uçakların 2027 ile 2030 yılları arasında teslim edilmesi bekleniyordu.   

Fransız Hava Kuvvetlerinin halihazırda karşı karşıya olduğu zorluklara değinen Parlamento üyesi Frank Giletti, hazırladığı bir raporda, Fransız savaş pilotlarının 2023 yılında sadece 147 saat uçmasının öngörüldüğünü ve bunun da savaş pilotu başına yılda en az 180 uçuş saati olan NATO standartlarının altında kaldığını açıkladı. 

Giletti, yüksek operasyonel hazırlık gerektiren mevcut stratejik bağlam göz önüne alındığında bu açığın zararlı etkisine işaret etti.

Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, bu açığı uçak mevcudiyetine bağladı ve sınırlayıcı bir faktör olarak Rafale'lerin Hırvatistan'a satışını gösterdi. 

Genelkurmay Başkan Yardımcısı General Frederic Parisot, daha önce, gelecekteki siparişlerin zamanında teslim edilmesine bağlı olarak eğitim açığının iki yıla yayılabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bağlanabilirlik, hava muharebesi ve elektronik harp yeteneklerine odaklanan F4 standardı halen geliştirilme aşamasında bulunuyor ve 2025 yılına kadar uçaklara uygulanması bekleniyor.

Fransız Silahlı Kuvvetler Bakanlığına göre, bu standart, temas telsizi, MICA NG füzesi (yeni nesil) ve Rafale'in SPECTRA kendini koruma sistemine entegre Dijital Otonom Karıştırıcı (BAN) entegrasyonunu kapsıyor.

Fransız Silahlanma Genel Müdürlüğü (DGA), 13 Mart 2023 tarihinde de Rafale savaş uçağı için F4.1 standardını onayladı. 

Zamanla Fransız Hava ve Uzay Kuvvetleri ile Deniz Kuvvetlerindeki tüm Rafale'ler bu yeni standarda uygun hale getirilecek.

Fransız Hava Kuvvetleri, Rafale'in bağlanabilirliğini daha da geliştirecek olan F5 standardının gerekliliklerini şimdiden belirlemeye başladı.

Fransa Genelkurmay Başkanı General Stéphane Mille, bir parlamento oturumunda, "F5 standardı çıktığında uçağın çok farklı olacağını” belirtti ve "Yüz binlerce bilgiyi işleyecek bilgi işlem kapasiteleri, bugün bildiğimiz Rafale'in destekleyemeyeceği kablolama gerektiriyor" dedi.