Fırat'ın doğusunda ne kadar DEAŞ'lı terörist var?

Fırat'ın doğusunda ne kadar DEAŞ'lı terörist var?

Beyaz Saray, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapacağı operasyonu ABD'nin desteklemeyeceğini ve bu ülkenin operasyona dahil olmayacağını açıkladı. Peki Fırat'ın doğusunda yaklaşık olarak ne kadar DEAŞ'lı terörist var?

Beyaz Saray'ın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, DEAŞ'ı yenen ABD kuvvetlerinin artık doğrudan (operasyonun yapılacağı) bu bölgede olmayacağı vurgulandı. 

ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan DEAŞ mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi. Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak." denildi.

SDG adını kullanan terör örgütü YPG/PKK ise ABD'yi, sözünü tutmayarak Fırat'ın doğusundan çekilmek ve bölgeyi Türkiye'nin operasyonuna açık hale getirmekle suçladı.

BEYAZ SARAY: TÜRKİYE'NİN SURİYE'NİN KUZEYİNE YAPACAĞI OPERASYONU DESTEKLEMEYECEĞİZ!

DEAŞ TEHDİDİ

ABD'li yetkililer, DEAŞ karşıtı mücadele toplantılarında, Suriye'de ele geçirdikleri yabancı DEAŞ'lı ve ailelerinin toplam sayısının 10 bin civarında olduğunu kaydediyor. Bu kişilerin bir kısmı, ABD güçlerince Deyrizor'da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasında, diğer kısmı ise YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka cezaevlerine tutuluyor.

BM verilerine göre ise Fırat doğusunda PKK terör örgütü PYD/YPG'nin kontrol ettiği bölgede hapishanelerde yaklaşık 10 bin DEAŞ'lı terörist bulunuyor. Yine aynı bölgede oluşturulan kamplarda ise, cezaevindeki ya da öldürülmüş DEAŞ'lıların eşleri ve çocukları tutuluyor ve BM rakamlarına göre kamplarda on binlerce kadın ile 29 bin çocuk bulunuyor.

Hijyen şartları insani standartların altındaki lavabo ve duş kabinleri, yırtık çadırlar, tarihi geçmiş ya da geçmek üzere olan yiyecekler, kronik rahatsızlıkları olanlara ilaç temin edilmemesi, hastalara bakılmaması kamptakilerin başlıca sorunları arasında yer alıyor.

Bu teröristlerin hapishanelerde tutulmasının maliyetini ise ABD hükümeti üstlenmekteydi. Beyaz Saray'dan operasyona ilişkin açıklamada da, ABD'nin diğer Avrupa ülkelerine teröristleri kabul etmeleri için baskı yapıldığı, ancak kendilerinin daha fazla bu işin maaliyetini kaldıramayacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: 10 BİN DEAŞ'LI SAYISI ABARTILI

DEAŞ'lılarla ilgili rakamlar biraz abartılı, orada Almanya, Fransa gibi ülkelerde cezaevlerinde olan bazı DEAŞ'lılar var. Bizim de bu rakamlarla ilgili bazı yaklaşımlarımız var. DEAŞ'lıların kontrolünü biz kendi elimizden çıkarmak istiyoruz, biz bunlara bakamayız, artık yetti diyorlar. Bu konuda ne yapacaklar? Çalışma yapacaklar, bizim arkadaşlarımız da yapacak, cezaevlerindeki bu DEAŞ'lıları cezaevlerinden dertest edelim şeklinde.

ABD'NİN SURİYE'DE 18 ÜSSÜ BULUNUYOR 

Terör örgütü DEAŞ ile mücadeleyi gerekçe göstererek 2015'ten bu yana YPG/PKK'ya askeri destek veren ABD'nin Suriye'de 18 üs ve askeri noktada 2 bin civarında personeli bulunuyor.

Fırat'ın doğusu DEAŞ Suriye Suriye'nin kuzeyi ABD Donald Trump Beyaz Saray haberler Haber Global