O ülkede bu hafta mevsim aniden değişecek... Yazdan kışa hızlı geçiş, kar bekleniyor

Finlandiya hava durumu Küresel ısınma
O ülkede bu hafta mevsim aniden değişecek... Yazdan kışa hızlı geçiş, kar bekleniyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Finlandiya'da bu hafta hava durumu, adeta mevsimler arası bir yolculuğa çıkacak gibi görünüyor. 15 dereceyle başlayan haftada kar yağışı ve kışa sert bir geçiş bekleniyor.

Finlandiya'da görev yapan meteorolog Jari Tuovinen, bu ilginç hava değişikliği hakkında bilgi verdi. Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü (FMI), Pazar günü Helsingin Sanomat'a yaptığı açıklamada, hava durumunun ilginç bir evrim geçireceğini belirtti.

Haftaya güneşli bir başlangıç yapacak olan Finlandiya'da, güney kesimlerde sıcaklıklar yaklaşık 15°C, orta kesimlerde 12-15°C ve kuzey kesimlerde 10°C civarında olacak. Ancak Pazar gününün ilerleyen saatlerinde alçak basınç sistemi, sıcaklıkları düşürecek.

Pazartesi ve salı günleri arasında ise sıcak ve nemli hava Baltık Denizi üzerinden ülkenin güney ve orta kesimlerine doğru ilerleyecek. Bu durum, yağışlı bir cephenin batı kıyılarına salı günü öğle saatlerinde, ardından çarşamba günü ülkenin doğu bölgelerine ulaşmasına neden olacak. Meteorolog Jari Tuovinen, özellikle Lapland bölgesinde düşük sıcaklıkların kar yağışı olasılığını artırabileceğini söyledi. Ancak bu kar yağışının etkilenecek bölgenin oldukça dar olduğuna dikkat çekti.

O ülkede bu hafta mevsim aniden değişecek... Yazdan kışa hızlı geçiş, kar bekleniyor - Resim : 1
Finlandiya'da kış... Fotoğraf: Depo Photos

Perşembe günü ise bir sonraki yağışlı cephe Finlandiya'nın güney ve orta bölgelerine doğru ilerleyecek. Bugünün ardından güney bölgelerde sıcaklıkların 20°C'ye kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Ancak güneybatı rüzgarlarının sert esebileceği unutulmamalı.

Cuma günü ise haftanın en sıcak günü olması bekleniyor. Kuzeyde Oulu gibi bölgelerde sıcaklık 22-23°C'ye yükselecek. Bu ilginç hava değişikliği, birkaç gün önce yaşanan kar yağışının ardından Laponya'da sıcaklıkların 15°C'ye kadar çıkabileceğini gösteriyor.

Hafta sonuna doğru ise hava sağanak yağışlı olacak. Meteorolog Jari Tuovinen, önümüzdeki hafta için daha sıcak günlerin beklendiğini ve Laponya'da kış havasının kısa süreliğine geri döneceğini belirtti. Ayrıca, mevsimin tipik sıcaklıklarının ülkenin güney ve orta kesimlerinde yaklaşık 15°C, Laponya'da ise 10°C civarında olacağını söyledi.

KÜRESEL ISINMADAN ÖNCE FİNLANDİYA'DA NORMALDE MEVSİMLER

Finlandiya'da küresel ısınmadan önce mevsim geçişleri aşağıdaki şekilde gerçekleşiyordu.

FİNLANDİYA'DA KIŞ

Finlandiya'da kış soğuk ve karlıdır. Sıcaklıklar sıklıkla sıfırın altına düşer, özellikle kuzey bölgelerde -30°C'ye kadar çıkabilir. Kar ve buz kaplı yüzeyler kaygan olabilir.

Kışın sıcak giyinmek önemlidir. Kabanlar, yün kazaklar, bere, eldiven, boyun atkısı ve sıcak tutan ayakkabılar gibi giysiler giyilir. Soğuk havalarda katmanlı giyim önerilir.

Kışın Finlandiya genellikle karanlıktır. Güneş geç yükselir ve erken batar. Kuzey Finlandiya'da aylarca güneş doğmaz.

FİNLANDİYA'DA İLKBAHAR

İlkbahar, Mart'ta güneyde, Nisan'da kuzeyde başlar. Karlar erir, doğa canlanır, ağaçlar yapraklanır.

FİNLANDİYA'DA YAZ

Yaz ayları Haziran, Temmuz ve Ağustos'tur. Güneyde ortalama sıcaklık yaklaşık 20°C iken, kuzeyde daha serindir. Yazın akşamları ve geceleri aydınlıktır.

FİNLANDİYA'DA SONBAHAR

Güz mevsimi ağustos sonu veya eylül başında başlar. Bu döneme "ruska" denir ve doğadaki yapraklar sarı, portakal ve kırmızı renklere döner. İlk kar yağışı Ekim ve Kasım'da başlar.

Kaynak: Haber Global TV

kar yağışı kış meteoroloji hava durumu Finlandiya