Finlandiya, Rusya ile dört sınır kapısını kapatıyor

Dünya haberleri Finlandiya Rusya
Finlandiya, Rusya ile dört sınır kapısını kapatıyor

Finlandiya, bu akşam, Rusya ile olan dört ana sınır kapısını 18 Şubat'a kadar kapatacak. Karar, son günlerde yaşanan olağandışı belgesiz göçmen akınının ardından geldi.

Finlandiya hükümeti Moskova'yı, NATO üyeliğine misilleme olarak istikrarı bozmak amacıyla sığınmacıları manipüle etmekle suçluyor.

Normalde Rusya-Finlandiya sınırına her ay sadece on civarında sığınmacı geliyordu. Ancak son günlerde Orta Doğu ve Afrika'dan 280 belgesiz göçmen yürüyerek ve bisikletle sınıra geldi.

Sayılar düşük ve kendi başına endişe edilecek bir şey olmasa da bu ani akın, Rusya ve Finlandiya arasında her ülkenin kendi tarafındaki insanları filtrelediği ve yalnızca geçerli belgeleri olan kişilerin ayrılmasına izin verdiği zımni bir anlaşmaya rağmen 1.700 sığınmacının sınırı geçtiği 2015-2016 kışının anılarını geri getiriyor.

Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, "sınıra gelen bu insanlara yardım edildiği, eşlik edildiği ya da nakledildiğ açıktır" görüşüne!

Sağcı ve aşırı sağcılardan oluşan koalisyon hükümeti için sınırın kapatılması, propaganda ya da yanlış bilgilerle manipüle edilebilecek sürgün adaylarına da “Finlandiya’ya gelmeyin” mesajı gönderiyor.

Ülke, 2021 yılında Polonya ile Belarus arasındaki sınırda yüzlerce göçmenin ormanlarda donarak ölmesine benzer bir senaryonun yaşanması ihtimalini de göz ardı etmiyor.

Finlandiya'nın Nisan 2023'te NATO'ya girmesinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'ya göre bu istikrarsızlaştırma eylemini tetiklemiş olabilecek şey, belki de ABD ile yakın zamanda imzalanan ve Amerikan askerlerinin Finlandiya topraklarında konuşlandırılmasını ve eğitilmesini kolaylaştıran ikili anlaşma da olabilir. 

İki ülke arasındaki dört sınır kapısı olan Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ve Niirala 18 Şubat'a kadar kapalı alacak. 

Bu da Finlandiya'da yaşayan çifte vatandaşlar ve Rusların bayram dönemi boyunca bir ülkeden diğerine seyahat edemeyeceği anlamına geliyor.

 

Kaynak: Ajans Bizim