Fenerbahçe'nin eski golcüsü Atkinson'ı öldüren polis suçlu bulundu: 33 saniye, 1 bot, 2 tekme, 5 yıl...

Fenerbahçe Birleşik Krallık
Fenerbahçe'nin eski golcüsü Atkinson'ı öldüren polis suçlu bulundu: 33 saniye, 1 bot, 2 tekme, 5 yıl...

Fenerbahçe formasıyla şampiyonluk yaşamış eski golcü Dalian Atkinson, ülkesi İngiltere'de 2016'da polis müdahalesiyle yaşamını yitirmişti. Mahkemede polis memuru Benjamin Monk suçlu bulunurken ortaya çıkan korkunç detaylar da dikkat çekti.

Bir dönem Fenerbahçe forması da giyen ve 2016'da İngiltere'de Telford, Shropshire'da polis müdahalesi esnasında yaşamını yitiren Dalian Atkinson'ın ailesinin adalet arayışı 5 yıl sonra yanıt buldu.

Elektroşok silahı ile Dalian Atkinson'a müdahale eden polis memuru Benjamin Monk adam öldürme suçundan ceza alacak. Jüri bu yönde karar verirken Monk'un kaç yıl hapis yatacağına hakim karar verecek.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre 8-16 yıl arasında bir hapis cezası bekleniyor.

KAN DONDURAN DETAYLAR...

Birleşik Krallık'ta 35 yıl sonra ilk kez bir aktif polis memuru, adam öldürme suçundan hüküm giyecek. Atkinson'ın ailesi dava için beş yıl beklenmesini “kabul edilemez” olarak nitelerken, davada kan donduran detaylar da ortaya çıktı.

Ağustos 2016'da, süregelen mental rahatsızlığı ile alakalı olarak Shropshire'da bir sokakta kriz geçiren Atkinson ihbar edilmiş, olay yerine Benjamin Monk ve Marry Ellen Bettley-Smith intikal etmişti.

Fenerbahçe'nin eski golcüsü Atkinson'ı öldüren polis suçlu bulundu: 33 saniye, 1 bot, 2 tekme, 5 yıl... - Resim : 1

Monk'un, eski futbolcuyu normal uygulamadan altı kat fazla bir süre olan 33 saniye boyunca elektroşoka maruz bıraktığı ve kafasına iki tekme attığı mahkemede ortaya çıktı. Toplam 6 dakika süren polis müdahalesi ile ilgili çarpıcı bir detay da ortaya çıktı. Yapılan incelemede Monk'un botunun bağcıklarında Atkinson'a ait kan izleri bulundu.

48 yaşındaki Atkinson'ın ölümüne ilişkin detayların kamuya yasal kısıtlamalar nedeniyle 5 yıl açıklanabilmesi Atkinson'ın ailesi tarafından sert bir şekilde eleştirilirken kararın ardından açıklamalarda bulunan aile Monk'un savunmasını “mide bulandırıcı” olarak niteledi ve polis memurunu, yardıma muhtaç bir bireye şiddet uyguladığının altını çizerek kınadı:

“Bu davanın yargılanmasının yaklaşık beş yıl sürmesini, özellikle de Monk'un kimliğinin kovuşturma makamları tarafından ilk günden beri bilindiğini düşündüğünüzde, bu kesinlikle kabul edilemez.”

GEORGE FLOYD BENZETMESİ 

Aile ayrıca Atkinson'ın öldürülmesini ABD'yi sarsan George Floyd cinayeti ile kıyasladı. Siyah bir adamın polis şiddetine kurban gitmesi noktasındaki benzerliğe dikkat çeken aile aradaki çarpıcı farkı da gözler önüne serdi: "Floyd'un katili, ölümünden bir yıldan kısa bir süre sonra mahkum edildi. Polis memurlarını kovuşturma sistemimiz, bu haksız gecikmelerden kurtulmak için gelecekte daha iyi çalışmalıdır. Artık bahane yok - daha fazla gecikme yok."

Bununla birlikte polislerin savunmasındaki detaylar da dikkat çekti. Atkinson'ın durumunu görünce dehşete kapıldığını öne süren Monk, meşru müdafaa için hareket ettiğini belirtti. Jüri ise bu iddiayı kabul etmedi. Birmingham mahkemesindeki jüri altı gün boyunca toplam 19 saat müzakerelerin ardından Monk hakkındaki kararını verdi.

Jüri, şahsı cinayet suçlamasından beraat ettirirken, adam öldürme suçundan mahkum etti. Kasti ve planlı olarak bir kişinin hayatına son verildiği ispat edilirse suç “cinayet” olarak adlandırılıyor. “Adam öldürme” ise kendini koruma, istemsizce hayata kıyma ve öldürme isteği bulunmaksızın yapılan bir müdahale sonucu ölüm gerçekleşmesi durumlarında devreye giriyor.

Fenerbahçe'nin eski golcüsü Atkinson'ı öldüren polis suçlu bulundu: 33 saniye, 1 bot, 2 tekme, 5 yıl... - Resim : 2

1995-96 sezonunda birlikte top koşturdukları Aykut Kocaman'ın Fenerbahçe'de teknik direktörlük yaptığı dönemde tesisleri ziyaret etmişti. (Fotoğraf: İHA)

DİĞER POLİS HAKKINDA DA KARAR VERİLECEK

Olaydaki diğer polis memuru Marry Ellen Bettley-Smith hakkındaki karar ise bu hafta içinde jürinin yeniden toplanmasıyla verilecek. Bettley-Smith'in; Atkinson'ın yerde yattığı esnada ona defalarca copla vurduğu yönündeki suçlamayı kabul etmedi.

Monk olay esnasında Atkinson'ın “100 bin volt verin isterseniz. Ben Mesih'im lan. Sizi cehennem kapılarına götüreceğim” dediğini öne sürdü.

Kalp hastalığı bulunduğu bilinen Atkinson'ın kalbinde büyüme problemi bulunuyordu. Böbrek rahatsızlığı nedeniyle düzenli olarak diyalize de giren Atkinson'ın elektroşok cihazının etkisiyle kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdiği de tespit edildi.

Birleşik Krallık'ta, görevli bir polis memurunun adam öldürme suçundan ceza aldığı son olay ise 1986'da Henry Foley'nin öldürülmesi olayıydı. Southport'ta emekli bir otobüs şoförü olan Foley, gözaltındayken Merseyside polisi Alwyn Sawyer tarafından dövülerek yaşamını yitirmişti.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The Guardian, The Telegraph, Transfermarkt

Kaynak: Web Özel

Birleşik Krallık fenerbahçe dalian atkinson polis George Floyd