Fahrettin Altun'dan Bakü'de Türk dünyasına çağrı: Dezenformasyona karşı güçlerimizi birleştirelim

Azerbaycan

Türk dünyası pek çok alanda olduğu gibi medya ve enformasyonda da güçleri birleştiriyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Bakü'de düzenlenen Türk Konseyi'nin 3. Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Başkanlar toplantısında dezenformasyona dikkat çekti.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Medya ve Enformasyondan Sorumlu Bakanlar ve Başkanlar Toplantısı; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Macaristan'ın katılımıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev'in ev sahipliği, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim başkanı Fahrettin Altun, dijital faşizme dikkat çekti.

Altun, "Dijital faşizmle yüzleşmeden, dijital faşizmin taraflarını bertaraf etmeden vatandaşlarımızın demokratik siyasal bir kültür içerisinde serbest, özgür dolaşımını temin etmemiz söz konusu olamaz" diye konuştu.

İletişim Başkanı Altun, "Türk dünyasının başlıca sorunlarından biri dezenformasyon" diyerek "Medya ve enformasyon alanında güçlerimizi birleştirelim" çağrısında bulundu. 

Altun, "Dezenformasyon kampanyalarının hayatımıza girmesi esasında uzun bir süredir dünyanın farklı bölgelerini etkilemektedir. Türkiye olarak dezenformasyonla mücadelede önemli mesafe katettik. Bu kapsamda en etkili silah hiç kuşkusuz medya kuruluşlarının, basın çalışanlarımızın kapasitesinin artırılmasıdır" şeklinde konuştu. 

Dezenformasyonla mücadelenin en iyi örneklerinden biri İkinci Karabağ Savaşı'nda Türkiye ve Azerbaycan dayanışmasıyla gösterildi. Altun da konuşmasında buna dikkat çekti. 

İletişim Başkanı, "Kuşkusuz Türkiye ve Azerbaycan'ın Karabağ savaşında ortaya koyduğu dayanışma ve iş birliği, haklı tezlerimizin tüm dünyaya duyurulmasını sağladı. El ele verdiğimizde aşamayacağımız engel olmadığını gösterdi. Buradan bir kez daha gururla 'Karabağ Azerbaycandır' diyorum. Kardeşlerimin mutluluğunu paylaşıyorum" dedi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında Ortak Medya Platformu kurulduğunu da hatırlatan Altun, bu yapıyı Türk Konseyi üyeleriyle daha da genişletmeyi ve etkin hale getirmeyi istediklerini ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev de savaş sırasında Azerbaycan aleyhine yürütülen enformasyon savaşına karşı Türk basınının ön safta yer aldığını söyledi. 

Hacıyev, "Türk medyasının Azerbaycan medyasıyla bu savaşta omuz omuza gösterdiği çabaları özellikle vurgulamak istiyorum. Onlar Azerbaycan gerçeklerinin hem kardeş Türkiye'ye hem de uluslararası medyaya iletilmesinde büyük rol oynadı" diye konuştu.

Fahrettin Altun Azerbaycan medya Bakü