Evinin avlusuna gömülen Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe için defin şoku!

Evinin avlusuna gömülen Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe için defin şoku!

Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliğinin (ZAPU) beyazlara karşı mücadele ederek ün kazanan lideri ve eski Devlet Başkanı Robert Gabriel Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetmişti, Kabile şefi, Mugabe'nin mezarından çıkarılıp ulusal anıta gömülmesini emretti

Eylül 2019'da Zimbabve eski Devlet Başkanı Robert Mugabe 95 yaşında hayatını kaybetti. Mugabe istifa edene kadar dünyanın en yaşlı lideriydi.

Eskiden İngiliz sömürgesi olan ve Rodezya adını taşıyan ülkede 1924'te doğan Mugabe, Shona kabilesinden geliyor. Mugabe, 1951'de Güney Afrika'daki Fort Hare Üniversitesi İngilizce ve Tarih bölümlerinden mezun oldu.

Çalışma hayatına öğretmenlik yaparak başlayan Mugabe, 1960’lı yıllarda liderliğini yaptığı Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliğinin (ZAPU) beyazlara karşı verdiği mücadeleyle ün kazandı. Hitabet yeteneğiyle tanınan ve sömürge karşıtı konuşmalar yapan Mugabe, 1964 ve 1974 yılları arasında hapiste kaldı. 

DEFİN TARTIŞMASI YAŞANIYOR

Mugabe, 2019'da köyü Kutama'ya gömülmüştü. Fakat şimdi Zvimba bölgesindeki geleneksel bir şef, Mugabe'nin kabilesindeki bir üyeden cenazenin defnedilme şekli hakkında şikayet aldığını söyledi.

Şef Zvimba, pazartesi günü merhum liderin eşi Grace Mugabe'nin kocasını evinin avlusuna gömerek yerel geleneği bozmaktan suçlu bulunduğu bir karar yayımladı. Duruşmaya katılmayan eski First Lady'ye 5 inek ve bir keçi cezası verildi.

Kararın yerel Şona dilindeki bir nüshasında, "Yasalar uyarınca merhum Robert Mugabe'nin naaşını Kutama'dan çıkarıp Harare'deki Ulusal Kahramanlar Bölgesi'ne yeniden gömebilecek kişilere yetki veriyorum" ifadeleri yer aldı.

Evinin avlusuna gömülen Zimbabve Devlet Başkanı Mugabe için defin şoku! - Resim : 1

Mugabe'nin yeğeni ve ailesinin sözcüsü Leo Mugabe, Zvimba'nın kararını reddetti. Leo Mugabe, "Kutama üzerinde yargı yetkisi yok. Ve bu kararı doğru şef vermiş olsa bile temyiz için mahkemeye başvururduk" dedi.

Zimbabve'deki şeflerin yerel tebaaları üzerinde yargı yetkisi var fakat ailelere naaşları yeniden gömülmek üzere topraktan çıkarma talimatı vermeleri nadir görülen bir durum.

Mnangagwa, Mugabe'nin başkent Harare'deki kurtuluş savaşı kahramanları anıtına gömülmesinde ısrar etmişti. Fakat aile, Mugabe'nin ölümünden önce yakın aile üyelerine onu iktidardan eden bazı kişilerin vücudunun parçalarını kullanarak geleneksel bir ritüel gerçekleştirmesinden korktuğunu ifade ettiğini söyleyerek bunu reddetmişti.

ÜLKENİN ADINI ZİMBABVE OLARAK DEĞİŞTİRDİ

Mugabe'nin liderliğindeki ZAPU, Rodezya Halk Meclisinin sömürgeliği iptaliyle 1980'de bağımsızlığına kavuşan ülkede yapılan ilk seçimi kazandı. Ülkenin ilk başbakanı olan Mugabe, Rodezya adını Zimbabve olarak değiştirdi. Mugabe, 1980 ve 1987 yılları arasındaki başbakanlık döneminde Zimbabvelilerin yaşam standartlarını geliştirmeye çalıştı, sağlık, eğitim ve tarım alanlarında uyguladığı politikalar ile ülkeye önemli ivme kazandırdı. Mugabe, 21 Kasım 2017'de istifa edene dek tüm seçimleri kazandı ve 37 yıl başkanlık koltuğunda kaldı.

 

Kaynak: Reuters

Zimbabve