Etiyopya'da militanlar ile yerel halk arasında çatışma: 18 kişi öldü

Dünya haberleri
Etiyopya'da militanlar ile yerel halk arasında çatışma: 18 kişi öldü

Etiyopya'da Fano militanlarıyla yerel halk arasında 5 Kasım'dan bu yana aralıklarla devam eden çatışmalarda 18 kişi hayatını kaybetti.

Addis Standard'ın haberine göre, ülkenin Amhara bölgesinde Fano militanlarıyla bölge sakinleri arasında çatışma yaşanıyor.

Amhara'nın Oromiya bölgesinde Fano militanlarıyla bölge sakinleri arasında 5 Kasım'da patlak veren silahlı çatışmalarda şu ana kadar 18 kişi yaşamını yitirdi.

Aralıklarla devam eden çatışmalarda 30'dan fazla kişi de yaralandı.

Görgü tanıkları çatışmaların, Fano militanlarının yerleşim bölgelerine saldırması sonrası patlak verdiğini öne sürdü.

Amhara'da güvenlik güçleriyle Fano militanları arasında nisanda da çatışmalar patlak vermiş ve eylüldeki çatışmalarda 50'den fazla Fano militanı öldürülmüştü.

AMHARA'DAKİ ÇATIŞMALAR

Etiyopya'da federal hükümet, Kasım 2022'de Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile barış anlaşması imzalamıştı. Bölgedeki tüm örgütler, silahsızlanmayı kabul ederken Amhara merkezli "Fano" adını taşıyan milis grup, orduyla çatışmaya başlamıştı.

Federal hükümet, Amhara bölgesinde orduyla yerel milisler arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine 4 Ağustos'ta olağanüstü hal ilan etmiş, 7 Ağustos'ta ise Amhara'daki bazı bölgelerde kontrolün kaybedildiğini açıklamıştı.

Afrika Birliği (AfB) ise 16 Ağustos'ta ordu birlikleriyle isyancılar arasındaki çatışmaların durdurulması çağrısı yapmıştı.

 SOMALİ VE KENYA'DA SEL FELAKETİ: 44 ÖLÜ

 Somali'de şiddetli yağışın yol açtığı sel felaketinde 29, komşu ülke Kenya'da ise 15 kişi hayatını kaybetti.

Doğu Afrika ülkesi Somali'de etkili olan yoğun yağış, sel felaketini beraberinde getirdi. Ülkenin güneybatısındaki Jubba Nehri'nin taşması sonucu yerleşim yerleri sular altında kaldı. Nehirle çevrili Luuq bölgesinde ise 2 bin 400 kişi mahsur kaldı. Somali Ulusal Afet Yönetimi Ajansı'ndan (SOMDA) yapılan açıklamada, sel nedeniyle 29 kişinin hayatını kaybettiği, 300 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. SOMDA Genel Müdürü Hassan Isse yaptığı açıklamada, "Bugün olup bitenler son yılların en kötüsü. 1997'deki sellerden bile daha kötü" ifadelerini kullandı. Isse, çok sayıda kişinin sel sularında mahsur kaldığını, ölü ve evlerini terk etmek zorunda kalanlarının sayısının artmasının beklendiğini belirtti.

KOMŞU KENYA'DA 15 CAN KAYBI

Komşu Kenya'da ise Kızıl Haç tarafından yapılan açıklamada, şiddetli yağışın yol açtığı selde en az 15 kişinin hayatını kaybettiği duyuruldu. Liman kenti Mombasa ile kuzeydoğudaki Mandera ve Wajir bölgelerinin selden en kötü etkilenen noktalar olduğu aktarıldı. Selin 241 dönüm tarım arazisini etkilediği, bin 67 hayvanın da telef olduğu ifade edildi.

Kaynak: Ajanslar