Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı

Rusya Ukrayna Savaşı

4 adet SU-30 tipi savaş uçağını 'Ukrayna'da kullanılmak üzere' Ermeni pilotlarla Rusya'ya yollayan Ermenistan, Haber Global gerçeği ortaya çıkarınca dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştı. Ancak gerçek kısa sürede ortaya çıktı.

Ermenistan envanterinde bulunan 4 adet SU-30 tipi savaş uçağını 'Ukrayna'da kullanılmak üzere' Ermeni pilotlarla birlikte Rusya'ya gönderdi.

Haber Global'in bu haberi yayınlamasının ardından Ermenistan 'inkar' yolunu seçti. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 'haberin doğru olmadığını' iddia ederek 'Uçaklarımız asla topraklarımızı terk etmedi' dedi.

Paşinyan'ın bu iddiasını teknoloji yalanladı

UYDU GÖRÜNTÜLERİ GERÇEĞİ ORTAYA ÇIKARDI

18 Mart 2022'de çekilen uydu görüntülerinin ilkinde Ermenistan'daki hava üssünde 4 adet SU-30 tipi savaş uçağının yer aldığı görüldü. 

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 1

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 2

25 MART GÜNÜ UÇAKLAR ORTADA YOK

25 Mart günü çekilen ikinci görüntüde ise aynı yerde farklı bir manzara vardı. Rusya'ya gönderilen SU-30 uçakları bu daha yeni görüntülerde ortada yok. Onların olduğu yerde ise Mig-29 jetleri var. 

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 3

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 4

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 5

ERMENİSTAN SU-30'LARI NE ZAMAN ALDI?

SU-30'lar F-14 ve F-15 jetlerine rakip olarak üretildi. Ermenistan, hava kuvvetlerini güçlendirmek için 2019'da Rusya'dan 4 adet SU-30 sipariş etti. Teslimat ise 2020 yılının mayıs ayında yapıldı.

Ermenistan uçakları daha hiç kullanmadan Rus ordusunun hizmetine sundu. Jetler, Ermeni pilotlarıyla birlikte Ukrayna savaşı için Rusya'ya gönderildi. 

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 6

UÇAKLARIN RUSYA'YA SEVKİYAT GÜZERGAHI

Uçakların Rusya'ya sevkiyatı 23 Mart 2022 tarihinde yapıldı. Kalkış noktaları ise Erivan'daki Erebuni Havalimanıydı. Ermeni pilotların kullandığı 4 adet SU-30 savaş uçağı, yerel saatler 12:50'de yolu koyuldu. Uçaklar saat 13:14'te nihai hedefi olan Rusya'ya ulaştı. 

Ermenistan'ın kamuoyunu yanıltma çabaları boşa çıktı: Uydu görüntüleri Ermenistan'ı yalanladı - Resim : 7

Uydu fotoğrafları da bu sevkiyatı kanıtladı. Bu gelişme kritik bir önemde. Böylece Ermenistan, uçak ve pilotlarını Rus ordusunun emrine sunarak Ukrayna'nın işgaline ortak, Rusya'nın başlattığı savaşa da taraf oldu. Ermenistan, tıpkı Rusya gibi Batı'nın yaptırımlarının hedef olma riskiyle karşı karşıya. 

HABER GLOBAL DUYURDU, DÜNYADA SES GETİRDİ

Haber Global'in duyurduğu bu gelişme, uluslararası basında da büyük ses getirince Moskova-Erivan hattında soğuk rüzgarlar esti.

Gizli bilginin basına sızması Ermenistan'ı Rusya'ya karşı zor durumda bıraktı. İki ülke arasında diplomatik gerilim patlak verdi. 

SURİYE'DEN UÇAK GETİRDİLER ANCAK GERÇEK ORTAYA ÇIKTI

Ermenistan, telaşla uçakların boşluğunu doldurup olayı örtbas etmek için Suriye'den 4 adet SU-30 tipi savaş uçağı getirtti. Böylece Ermenistan'a ait uçakların ülkeyi hiç terk etmediği görüntüsü yaratılmaya çalışıldı ancak uydu fotoğrafları bu inkar çabasını boşa çıkardı. Görüntüler şüpheye yer bırakmazken Ermenistan'ın dünya kamuoyuna yalan söylediği gözler önüne serildi. 

ERMENİSTAN YAPTIRIM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Yıllarca Güney Kafkasya'da işgal politikası izleyen Ermenistan, şimdi de Ukrayna'nın işgaline destek verirken tüm bu gelişmeler Erivan'ın bölgesel barış yerine çatışmaya hizmet etmesine zemin hazırladı. Şimdi gözler Batı'dan gelecek tepkide. Şimdi merak edilen ise şu: Dünya buna göz mü yumacak yoksa Ermenistan'ı eylemlerinden dolayı sorumlu tutup yaptırım mı uygulayacak?

 

Ermenistan Rusya Ukrayna savaşı uydu görüntüleri