Erbil nerede? Erbil hangi ülkede?

Erbil ABD Kuzey Irak
Erbil nerede? Erbil hangi ülkede?

ABD Konsolosluğu alarma geçerken, ölü ve yaralı bulunmadığı ifade edildi. ABD'li bir yetkili tarafından ayrıca roketlerin İran'dan fırlatıldığını söylendi. Gelişmenin ardından Erbil’in konumu merak konusu oldu. Peki Erbil nerede, hangi bölgede ve hangi ülkede?

Erbil valisinin devlet haber ajansına yapmış olduğu açıklamada, Irak'ın özerk Kürt bölgesinin başkenti Erbil'e çok sayıda roket düştüğü ifade edildi. Eyaletin Sağlık Bakanı Saman Barzanji devlet televizyonuna vermiş olduğu açıklamada, "Erbil'deki patlamalardan sonra herhangi bir kurban veya can kaybı olmadı" ifadesi yer aldı. Peki Erbil nerede?

ERBİL NEREDE?

Erbil, Irak'ın en büyük şehri olarak ifade edilebilir. Şehrin nüfusu yaklaşık olarak 1,1 milyon civarındadır.

Bu nüfus ise Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanlardan oluşur. Erbil, tarihte 90'lı ve 2000'li yılları arasında küçük bir köy görünümüne sahipti. 2003 yılında Irak Savaşı'nın başlaması ile birlikte, Erbil petrol ihracatını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir sürenin ardından 2005 yılında Erbil'de tekrar petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı.

Irak Savaşı sonrasında ABD'nin bölgeden çekilmesinin ardından Erbil, 30 Ocak 2005 tarihinde Erbil, Duhok, Süleymaniye ve Halepçe illerinden Parlamenter cumhuriyet bir federasyon yapılanması ile birleşmesi neticesinde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nı kurdular. Bölgede tekrar petrolün bulunmasından sonra Erbil'in geliri devamlı ve büyük bir hızla da yükseldi. Bunun neticesinde de şehir bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti halini aldı.

Erbil Orta Doğu ve Basra Körfezine kıyısı olan ülkeler ile beraber sürekli gelişen dünya çapında bir kent olarak ticari ve kültürel bir merkez, kozmopolit bir metropol kenti olarak ifade edilebilir. Erbil ek olarak ekonomisi tarihsel olarak petrol sanayisi üzerine kurulmuş olsa da, Erbil şehri yürütmüş olduğu turizm ve havayolları alanında önemli bir gelir kalemi de oluşturmuştur. Erbil son zamanlarda geniş ölçekli inşaat projeleri ile dünyanın ilgisini üzerinde toplamaktadır.

ABD Konsolosluğu roket saldırısı