Erbil'deki füzeli saldırıya ABD'den 'öfkeliyiz' açıklaması geldi

ABD Erbil
Erbil'deki füzeli saldırıya ABD'den 'öfkeliyiz' açıklaması geldi

Irak'ın Erbil kentinde ABD askeri üssünün de bulunduğu bir havaalanına füzeli saldırı düzenlendi. ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, füzeli saldırıyla ilgili 'öfkeliyiz' açıklaması yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Irak'ın Erbil kentinde, ABD askeri üssünün de bulunduğu havalimanı bölgesine düzenlenen füzeli saldırıyla ilgili 'öfkeliyiz' açıklaması yaptı. Blinken adına bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"IKBY bölgesine yapılan bugünkü füzeli saldırıdan dolayı öfkeleyiz. İlk bilgiler, saldırıların bir sivil müteahhidi öldürdüğünü, bir Amerikan servis üyesi ve birkaç Amerikalı müteahhit de dahil olmak üzere koalisyonun birkaç üyesinin yaraladığını gösteriyor. Bu saldırıda hayatını kaybeden sivil müteahhidin sevdiklerine, bu acımasız şiddet olaylarına maruz kalan masum Irak halkına ve ailelerine başsağlığı diliyoruz. Olayı görüşmek, sorumluları soruşturma ve sorumlu tutma yönündeki tüm çabalara desteğimizi taahhüt etmek için IKBY Başbakanı Mesrur Barzani'ye ulaştım."

Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de bulunan ABD üssünün yakınlarındaki Erbil Uluslararası Havalimanı’na ve yerleşim alanlarına yönelik dün akşam saatlerinde roketli saldırı düzenlenmişti. IKBY’ye bağlı Terörle Mücadele Birimi, Erbil’deki havalimanı ve yerleşim yerlerini hedef alan saldırıda kullanılan aracın bulunduğunu duyurdu. Üzerinde füze fırlatma rampası olan aracın, güvenlik ve koalisyon güçlerinin bölgede yaptığı arama çalışmaları sonucu bulunduğu aktarılan açıklamada, aracın bulunduğu bölgenin konumu hakkında net bilgi verilmezken, soruşturma bittikten sonra detaylı bilgilerin paylaşılacağı bildirdi.Erbil’deki koalisyon güçlerini hedef alan saldırıda 1 sözleşmeli sivil personel, 4 sivil personel ile 1 ABD askeri yaralandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile Erbil'de gerçekleştirilen saldırı kınandı. Açıklamada, 

"Erbil'de gerçekleştirilen ve sivil yerleşim birimlerini de hedef aldığı anlaşılan roket saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Erbil halkına, IKBY’ye, Irak Hükümetine ve bizim de yer aldığımız DEAŞ’a Karşı Uluslararası Koalisyon mensuplarına taziye ve geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Irak makamlarının, bu menfur saldırıların arkasında bulunanları süratle tespit ederek adalet önünde hesap vermelerini sağlayacağına inanıyoruz.

Bu saldırılar, Irak’ın barışı, istikrarı ve egemenliği için ülke topraklarında hiçbir terör örgütüne varolma imkanı tanınmaması ve ulusal kurumların kapsayıcı bir şekilde güçlendirilmesi gereğini bir kez daha ortaya koymuştur." ifadelerine yer verildi. 

Kaynak: DHA

Irak