'En nefret edilen kadın' beraat etti: Rekor tazminat alacak!

Avustralya Dünya haberleri
'En nefret edilen kadın' beraat etti: Rekor tazminat alacak!
Fotoğraf: Reuters

Dört çocuğunu öldürmekle suçlanan ve 20 yıldır hapiste olan Kathleen Folbigg'in seneler sonra suçsuz olduğu anlaşıldı. 30 yıllık hapis cezası kaldırılan Folbigg'e eyalet hükümetin 'rekor' tazminat ödemesi bekleniyor.

Avustralya'da 2003 yılında 4 çocuğunu öldürmekten suçlu bulunan Kathleen Folbigg hakkındaki mahkumiyet kararları temyiz mahkemesi tarafından bozuldu. Yeni Güney Galler Ceza İstinaf Mahkemesi Başyargıcı Andrew Bell, Kathleen Folbigg’in üç cinayet ve bir kasıtsız adam öldürme suçlarından 30 yıllık hapis cezasını kaldırdı. Eyalet hükümetin 'rekor' tazminat ödemesi bekleniyor. 

Yerel ve uluslararası basında 'Avustralya'nın en nefret edilen kadını' olarak anılan Folbigg, 4 çocuğunun kendisinin iddia ettiği gibi doğal nedenlerden ölmüş olabileceğine dair yeni bilimsel kanıtlar neticesinde Yeni Güney Galler eyalet hükümetinin talimatıyla haziran ayında affedilmiş ve cezaevinden tahliye edilmişti.

'ÇEYREK ASIR BOYUNCA DÜŞMANLIĞA MARUZ KALDIM'

Yargılama sırasında çocuklarının doğal nedenlerle öldüğüne dair mevcut kanıtların ya görmezden gelindiğini ya da reddedildiğini kaydeden Folbigg, "Sistem, bazen çocukların aniden, beklenmedik ve yürek parçalayıcı bir şekilde ölebileceğini kabul etmek yerine beni suçlamayı tercih etti" ifadelerini kullandı. "Neredeyse çeyrek asır boyunca inançsızlık düşmanlıklara maruz kaldım" diyen Folbigg, “Her türlü istismara uğradım. Bir gün burada ismimin temize çıkmasını umdum ve dua ettim. Umarım benim çektiğim acıyı bir daha kimse yaşamaz" sözleriyle devam etti.

GÜNLÜKLERİNDEKİ YAZILAR 'KANIT' SAYILDI

GazeteDuvar'ın aktardığı habere göre;  Folbigg'in 1989'da doğan ilk çocuğu Caleb 19 günlükken ikinci çocuğu Patrick 8 aylıkken, üçüncü çocuğu Sarah 10 aylıkken ve dördüncü çocuğu Laura ise 19 aylıkken ölmüştü. Folbigg'e yöneltilen ilk suçlamalarda, kadının günlüklerindeki yazılar kanıt sayılmış ve mahkumiyet kararında artık geçerliliğini yitirmiş bir kural olan Meadow Yasası göz önünde bulundurulmuştu. Meadow Yasası, bir ailede, üç veya daha fazla ani bebek ölümünün, aksi kanıtlanana kadar cinayet sayılmasını öngörüyordu. 

2018'de Kathleen'in iki kızının da ani ölümlerine neden olabilecek nadir bir genetik hastalığa dair kanıtlar keşfedilmişti. Patrick'in ani ölümünün altta yatan nörogenetik bir bozukluktan kaynaklandığına dair uzman kanıtları savcıların Folbigg hakkındaki iddialarını zayıflatmıştı.

56 yaşındaki Folbigg'in affını ve beraatini tavsiye eden soruşturma, 2021'de 90 bilim insanı, tıp doktoru ve alandan profesyoneller tarafından imzalanan ve çocukların yeni kayıtlara dayanarak doğal nedenlerle öldüğünü savunan bir dilekçe ile başlatılmıştı.

Kaynak: Haber Global TV