Elon Musk'ın casus uyduları: 1,8 milyar dolarlık sözleşme

Ajans Bizim
Elon Musk Teknoloji Haberleri
Elon Musk'ın casus uyduları: 1,8 milyar dolarlık sözleşme
Fotoğraf: Reuters

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, bir ABD istihbarat ajansıyla yaptığı gizli bir sözleşme kapsamında yüzlerce casus uydudan oluşan bir ağ inşa ediyor. 

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, gizli ağ, SpaceX'in Starshield iş birimi tarafından, casus uyduları yöneten bir istihbarat kurumu olan Ulusal Keşif Ofisi (NRO) ile 2021 yılında imzalanan 1,8 milyar ABD Doları tutarındaki bir sözleşme kapsamında inşa ediliyor. 

Planlar, SpaceX'in ABD istihbarat ve askeri projelerine katılımının boyutunu gösteriyor ve Pentagon'un kara kuvvetlerini desteklemeyi amaçlayan geniş, alçak yörüngeli uydu sistemlerine daha derin bir yatırım yaptığını gösteriyor.

Kaynaklar, başarılı olması halinde programın ABD hükümeti ve ordusunun dünyanın hemen her yerindeki potansiyel hedefleri hızla tespit etme yeteneğini önemli ölçüde geliştireceğini belirtiyor. 

Kaynaklar, sözleşmenin, sahibi Biden yönetimiyle çatışan ve Ukrayna savaşında Starlink uydu bağlantısının kullanılması nedeniyle tartışmalara yol açan bir şirkete istihbarat kurumunun duyduğu güvenin arttığına işaret ettiğini ifade ediyor. 

Wall Street Journal. Şubat ayında, programın amaçlarını detaylandırmadan bilinmeyen bir istihbarat ajansıyla 1.8 milyar dolarlık gizli bir Starshield sözleşmesinin varlığını bildirmişti.

SpaceX'in sözleşmesi, alçak yörüngelerde sürü halinde çalışabilen ve yeryüzü görüntüleme kabiliyetine sahip yüzlerce uyduya sahip. Ancak, yeni ve güçlü bir casusluk sistemi için ve Musk'ın şirketinin birlikte çalıştığı casusluk ajansının NRO olduğu ilk kez açıklanıyor.

Reuters'e göre, dünyanın en büyük uydu operatörü SpaceX, sözleşme, rolü ve uydu fırlatmalarıyla ilgili ayrıntılar hakkındaki yorum taleplerine yanıt vermedi. Pentagon yorum talebini NRO ve SpaceX'e yönlendirdi.

İSTİHBARAT VE GÖZETLEME SERVİSİ

NRO yetkilisi, sofistike bir uydu sistemi geliştirme misyonunu ve diğer devlet kurumları, şirketler, araştırma kurumları ve uluslarla olan ortaklıklarını kabul etti, ancak SpaceX'in çabaya katılımının kapsamı hakkındaki bulguları hakkında yorum yapmayı reddetti. Yetkili, "Ulusal Keşif Ofisi, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yetenekli, çeşitli ve esnek uzay tabanlı istihbarat, gözetleme ve keşif sistemini geliştiriyor" dedi.

Kaynaklar, uyduların yerdeki hedefleri izleyebileceğini ve bu verileri ABD istihbarat ve askeri yetkilileriyle paylaşabileceğini söyledi. Prensipte bu, ABD hükümetinin dünyanın hemen her yerinde yerdeki faaliyetlerin sürekli görüntülerini hızlı bir şekilde yakalamasını sağlayarak istihbarat ve askeri operasyonlara yardımcı olacağını söylediler.

Kaynaklar, 2020'den bu yana SpaceX'in Falcon 9 roketlerindeki diğer uyduların yanı sıra yaklaşık bir düzine prototipin fırlatıldığını söylüyor. 

STARLINK'TEN FARKLI

Pentagon halihazırda SpaceX'in büyük bir müşterisi ve Falcon 9 roketlerini uzaya askeri yükler fırlatmak için kullanıyor. Kaynaklar, Starshield'in 2020'de fırlatılan ilk prototip uydusunun, SpaceX'in sonraki 1,8 milyar dolarlık ödül için konumlanmasına yardımcı olan ayrı, yaklaşık 200 milyon dolarlık bir sözleşmenin parçası olduğunu belirtiyor.

Planlanan Starshield ağı, SpaceX'in tüketicilere, şirketlere ve devlet kurumlarına neredeyse küresel internet sağlamak için uzayda yaklaşık 5500 uydusu bulunan ve giderek büyüyen ticari geniş bant takımyıldızı Starlink'ten ayrıdır.

Casus uydulardan oluşan gizli takımyıldızı, ABD hükümetinin uzayda en çok aranan yeteneklerinden birini temsil ediyor çünkü Dünya'daki faaliyetlerin en kalıcı, yaygın ve hızlı şekilde kapsama alanını sunmak üzere tasarlandı.

Kaynaklardan biri ağın erişim alanını tanımlarken sistemin potansiyel kapasitesi hakkında "kimse saklanamaz" diyor. 

Aynı zamanda Tesla'nın kurucusu ve CEO'su ve sosyal medya şirketi X'in sahibi olan Musk, uzayda inovasyonu yönlendirdi ancak Kiev ordusunun Rusya ile çatışmada güvenli iletişim için kullandığı Ukrayna'daki Starlink'i geçmişte kontrol etmesi nedeniyle Biden yönetimindeki bazı yetkililer arasında hayal kırıklığına neden oldu. Starlink'in savaş bölgesinde ABD ordusu tarafından değil de Musk tarafından kullanılması, Musk ile ABD hükümeti arasında gerginlik yarattı.

UZAYDA REKABET

Starshield ağı, ABD ve rakipleri arasında, casus uydu sistemlerini yüksek yörüngelerdeki hantal, pahalı uzay araçlarından uzaklaştırarak uzayda baskın askeri güç olmak için yoğunlaşan rekabetin bir parçası. Bunun yerine, geniş, alçak yörüngeli bir ağ Dünya'nın daha hızlı ve neredeyse sürekli görüntülenmesini sağlayabilir.

Çin de uydu takımyıldızları inşa etmeyi planlıyor ve Pentagon Rusya'dan gelebilecek ve tüm uydu ağlarını devre dışı bırakabilecek uzay silahı tehditleri konusunda uyarıda bulundu.

Starshield, sofistike uzay güçlerinden gelebilecek saldırılara karşı daha dayanıklı olmayı hedefliyor.

Kaynaklar,  ABD hükümetinin uzaktan algılama yeteneklerini büyük ölçüde genişletmeyi amaçladığını ve görüntüleme sensörlerine sahip büyük uydular ile görüntüleme verilerini ve diğer iletişimleri uydular arası lazerler kullanarak ağ üzerinden geçiren daha fazla röle uydusundan oluşacağını söyledi.

NRO, ABD Uzay Kuvvetleri ve CIA'den personel içeriyor ve Pentagon ve diğer istihbarat kurumları için gizli uydu görüntüleri sağlıyor.