'Şeytan kuyrukluyıldızı' gökyüzünde belirecek!

Ajans Bizim
Uzay haberleri Bilim Haberleri
'Şeytan kuyrukluyıldızı' gökyüzünde belirecek!
Fotoğraf: Reuters

Nadiren görülen ve renkli patlamalarıyla ünlü bir kuyruklu yıldız bir kez daha Dünya'dan görülebilecek.

Daha da sıra dışı olanı, resmi olarak 12P/Pons-Brooks olarak bilinen kuyruklu yıldızın son gelişinin gelecek ayki tam güneş tutulmasıyla aynı zamana denk gelmesi ve tutulma sırasında görülebilecek olması.

NASA'ya göre kuyruklu yıldızlar güneş sisteminin oluşumundan kalan toz, kaya ve buzdan oluşan donmuş eserler. Onlarca mil genişliğinde ve milyonlarca mil uzunluğunda kuyrukları olan kuyruklu yıldızlar, Güneş'e yaklaştıkça ısınıyor ve daha parlak hale geliyorlar. 

12P/Pons-Brooks kuyrukluyıldızının güneşin etrafında dönmesi 71 yıl sürüyor ve bir sonraki eliptik yörüngesinde güneşe en yakın olduğu noktaya 21 Nisan'da ulaşacak. Ve bu kuyruklu yıldız özellikle patlamaya meyilli.

Space.com'a göre 12P/Pons-Brooks en son 5 Ekim, 1 ve 14 Kasım, 14 Aralık ve 18 Ocak'ta alevlendi. Spiral çizen kuyruklu yıldızın etrafındaki alan yeşil ve kırmızı renkte parlayabilir ve uzun mavi bir kuyruk oluşturabilir.

12P/Pons-Brooks'un uçucu patlamaları gök cismine boynuzları andıran bir at nalı şekli de verebiliyor ve bu da popüler lakabının "şeytan kuyruklu yıldızı" olmasına yol açıyor.

Şu anda yıldız gözlemcileri akşamın erken saatlerinde bir teleskop ya da dürbünle Balık Takımyıldızı'na bakarak kuyruklu yıldızı görebilirler. Gökbilimciler yakında çıplak gözle de görülebileceğini söylüyorlar.

Sky & Telescope'un haberine göre kuyruklu yıldız ilk kez 1812 yılında Fransız astronom Jean-Louis Pons tarafından gözlemlendi ve daha sonra 1883 yılında Amerikalı astronom William Brooks tarafından tesadüfen tekrar bulundu.