Elon Musk, Rusya'ya saldırıyı durdurmak İçin Starlink'i kapattığı iddialarını reddetti

Elon Musk Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Rusya
Elon Musk, Rusya'ya saldırıyı durdurmak İçin Starlink'i kapattığı iddialarını reddetti
Fotoğraf: DepoPhotos

Amerikalı işadamı Elon Musk, SpaceX'in Starlink uydu internetini Ukrayna'nın Rusya'ya karşı yürüttüğü kritik bir saldırı sırasında devre dışı bıraktığı iddialarını reddetti.

Batı medyasında daha önce yer alan haberlerde, bu eylemin geçen yıl Kırım kıyıları yakınlarındaki Rus deniz filosuna yönelik gizli bir saldırıyı durdurmak için gerçekleştirildiği öne sürülmüştü.

The Guardian'ın haberine göre, iddialar, Steve Jobs ve Albert Einstein'ın beğenilen biyografilerinin yazarı Walter Isaacson tarafından Musk hakkında yazılan yeni bir kitaptan alıntılarla ortaya çıktı.

Haberde ayrıca, patlayıcılarla donatılmış Ukrayna denizaltı insansız araçlarının Rus savaş gemilerine doğru ilerlerken gizemli bir şekilde bağlantılarını kaybettikleri de belirtildi. 

MUSK REDDETTİ

Ancak Musk, X'te bu iddiaları yalanladı ve "Söz konusu Starlink bölgeleri aktive edilmedi. SpaceX hiçbir şeyi devre dışı bırakmadı" dedi.

Musk, sistemin Kırım’da ve yakınlarında zaten çalışmadığını, ancak kendisinden açılmasının istendiğini söyledi.

Hükümetten (muhtemelen Ukrayna'dan) Starlink'in Sivastopol'a kadar aktif hale getirilmesi için acil bir talep aldığını da belirten Musk, bunun amacını, "Rus filosunun büyük bir bölümünü demirlemiş haldeyken limanda batırmak" olarak nitelendirdi.

"Onların isteklerini kabul edersem, SpaceX büyük bir savaş eylemine ve çatışmanın tırmanmasına karışmış olacaktı" diye yazan Musk’ın, Kiev yönetiminin başarılı bir saldırısı durumunda Rusya'nın nükleer silah kullanabileceğinden korktuğu için bu şekilde adım attığı iddia edildi.

SpaceX, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girişinden sonra Ukrayna'ya en az 24 bin Starlink istasyonu sağladı.

Musk ayrıca, Moskova ve Kiev arasında acilen bir ateşkes yapılması çağrısında bulundu ve "Her iki taraf da ateşkesi kabul etmeli. Her geçen gün daha fazla Ukraynalı ve Rus genç, sınırların neredeyse hiç değişmediği küçük toprak parçalarını kazanmak ve kaybetmek için ölüyor. Bu onların hayatlarına değmez" diye ekledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Elon Musk Starlink ukrayna Rusya Rusya Ukrayna savaşı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali