Trump, elektronik sigara yasağı getireceklerini duyurdu!

ABD Başkanı Donald Trump, aromalı elektronik sigaraya bağlı hastalıklar sonucu ölümlerin artışının ardından, yönetiminin elektronik sigarayı yasaklayacaklarını duyurdu.

Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, elektronik sigara içmenin özellikle çocuklar için 'yeni bir sorun' olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Alex Azar, yakın zamanda aromalı elektronik sigaraların tüm marketlerde yasaklanacağını duyuran bir plan yaptıklarını belirtti. 

Şu ana kadar 33 eyalette, elektronik sigaraya bağlı akciğer hastalığı nedeniyle 450 başvuru, 6 ölümün görüldüğü kaydedildi. Bildirilen bu 450 kişinin çoğunun genç, ortalama 19 yaşında olduğu aktarıldı. Michigan bu ay içinde aromalı elektronik sigarayı yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu. 

ABD Başkanı Trump ile Alex Azar, dün Beyaz Saray'da bir araya gelerek, ABD'nin Gıda ve İlaç Dairesi'nin birkaç hafta içinde e-sigaraların dağıtımında yeni bir yol izleyip yeni bir uygulama yoluna gideceklerini duyurdu. 

FİRST LADY DE KONUYLA İLGİLENİYOR

First Lady Melania Trump da bu hafta Twitter'dan yaptığı paylaşımda, elektronik sigara kullanan çocuklarda artan salgın hastalık konusuyla yoğun bir şekilde ilgilendiğini söyleyerek, "Vatandaşlarımızı tütün kullanımına bağlı hastalık ve ölümlerden korumalıyız ve genç jenerasyonlar için elektronik sigaradan nikotine doğru uzanan kullanımı engellemeliyiz" dedi.  

Donald Trump da gazetecilere, 13 yaşındaki oğlu Barron Trump da dahil olmak üzere masum çocukları koruyan katı kurallar getireceklerini tekrar ederek, "İnsanlarımızın hastalanmasına ve gençlerimizin bundan etkilenmesine izin veremeyiz. First Lady de bu durumla yakından ilgileniyor. Bir oğlu var, oğlumuz var, çok güzel genç bir adam ve annesi çok ama çok güçlü bir şekilde konuyla ilgileniyor. First Lady görüyor, ikimiz de, insanların çoğu da okuyor, ama insanların elektronik sigara kullanımından ölümüyle çok ama çok yakından ilgileniyoruz." diyerek, ailelerin de bu konuya karşı oldukça katı olmasını umduğunu söyledi. 

KULLANIMI YÜZDE 78 ARTTI

Amerikalı sağlık yetkilileri bir süredir, e-sigara kullanımına bağlanan gizemli bir akciğer hastalığını inceliyordu. Birçok kişide benzer belirtiler vardı. Hastaneye başvuranlarda, nefes almada zorluk, nefesin kesilmesi ve göğüs ağrıları gibi semptomlarla ortaya çıkan hastalığın bazı vakalarda kusma, ishal ve bitkinlik gibi sindirim sistemi kaynaklı şikayetlere de yol açtığı belirtildi.

California, Illinois, Indiana, Minnesota, Oregon ve son olarak Kansas'ta olmak üzere toplam 6 kişi hayatını kaybetti.

ABD Sağlık Bakanlığı geçen yıl Aralık ayında yaptığı açıklamada, ülkede 2017-2018 yıllarında lise öğrencileri arasında elektronik sigara cihazlarının kullanımın yüzde 78 oranında arttığını, lise öğrencilerinin yüzde 27'sinin düzenli olarak elektronik sigara kullandığını bildirmişti.

Donald Trump elektronik sigara e-sigara Alex Azar