Ekvador'un yeni devlet başkanı Daniel Noboa: 35 yaşında

Ekvador
Ekvador'un yeni devlet başkanı Daniel Noboa: 35 yaşında
Fotoğraf: DepoPhotos

Ekvador’da 35 yaşındaki iş insanı Daniel Noboa, ülkenin en genç Devlet Başkanı seçildi.

Noboa, dün yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, oyların yüzde 52,3’ünü aldı, sosyalist rakibi Luisa Gonzalez ise yüzde 47,7’de kaldı.

Yenilgiyi kabul eden Gonzalez, rakibini tebrik etti.

Ulusal Demokratik Hareket Partisi’nden olan Noboa, daha önce beş defa aday olan ancak seçilemeyen Alvaro Noboa’nın oğlu.

Seçim kampanyası boyunca çelik yelek giyen Noboa, 2021 yılında parlamentoya seçildikten sonra babasının muz ticareti imparatorluğundan ayrılmıştı.

Aralık ayında Devlet Başkanı görevine başlayacak olan Daniel Noboa’nın görevi sadece 17 ay sürecek.

Ekvador’un görevini devredecek Devlet Başkanı Guillermo Lasso, hakkındaki yasal süreç devam ederken Parlamentoyu feshetmiş ve erken seçime gitmişti.

Görev süresi Mayıs 2025’te dolacak olan Noboa, isterse tekrar aday olabilecek.

Noboa, seçim zaferinin ardından yaptığı konuşmada “şiddet, yolsuzluk ve nefret ile hırpalanan Ekvador’u yeniden inşa etmeye başlayacaklarını” söyledi.

Çetelerin uyguladığı şiddetin arttığı ülkede Ağustos ayında Devlet Başkanlığı adayı Fernando Villavicencio öldürülmüştü. Villavicencio, gazeteciyken yolsuzluğa karşı mücadele ediyordu.

Dünyanın en büyük kokain üreticisi iki ülkesi olan Kolombiya ve Peru arasında kalan Ekvador, uyuşturucu çetelerinin merkezi haline gelmişti.

Noboa, hapishanelerde çetelerin oluşumunu engellemek için en azılı suçları gemilerde inşa edilecek hapishanelere taşımayı teklif etmişti.

Noboa ayrıca, sınırlardaki güvenliği artırarak uyuşturucu güzergâhını kırmayı hedefliyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Ekvador Daniel Noboa Latin Amerika