Ekvador'da suikastların gölgesinde seçim! Başkan adayının bulunduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi

Dünya haberleri
Ekvador'da suikastların gölgesinde seçim! Başkan adayının bulunduğu restorana silahlı saldırı düzenlendi

Güney Amerika ülkesi Ekvador, yeni devlet başkanını belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Sabah saatlerinde devlet başkanı adaylarından Otto Sonnenholsner'in bulunduğu restoranın önünde silahlı saldırı düzenlendi.

Ekvadorlular, adaylardan birinin öldürülmesinin üzerinden iki haftadan az bir süre geçtikten sonra yeni devlet başkanını seçmek için bugün sandık başına gidiyor. 

Seçimin galibi evrensel bir güvenlik talebiyle karşı karşıya, ancak yeni yönetimin suçla mücadele vaatlerini nasıl finanse edeceği henüz belli değil. Ülkenin giderek kutuplaşan toplumunun büyük bir kısmı, şu anda Ekvador adaletinden kaçan Rafael Correa'nın başkanlığı döneminde görülen refahı özlüyor. Ancak çok azı Correa'nın ülkeyi büyük bir mali açık ve milyarlarca borçla bıraktığını kolayca kabul ediyor.

Oy pusulasında, 9 Ağustos'ta başkent Quito'da bir kampanya mitinginden çıkarken öldürülen yolsuzluk karşıtı Fernando Villavicencio'nun da aralarında bulunduğu sekiz adayın ismi yer alıyor. Villavicencio'nun öldürülmesi bu yıl içinde siyasi liderlerin öldürüldüğü üçüncü ve en önemli cinayet oldu.

Ulusal Seçim Komisyonu (CNE) geçtiğimiz günlerde, bir hafta önce trajik bir şekilde öldürülen Fernando Villavicencio'nun yerine Christian Zurita'nın adaylığını onayladı. 

Ekvador'da oy kullanmak 18 ila 64 yaş arasındaki kişiler için zorunlu.

Aslında oy verme işlemi fiilen 17 Ağustos'ta başladı. Ekvador'un özel başkanlık ve yasama seçimleri, henüz kesinleşmiş bir ceza almamış mahkumların oy kullanmasıyla başlatılıyor. Bu oylama süreci cezaevlerinde gerçekleştiriliyor. 

Bu seçimde 39 sosyal rehabilitasyon merkezinde 4.756 kişi oy kullanma hakkına sahip. Bunu kolaylaştırmak için 20 ilde 62 oy kullanma kabul kurulu kurulmuş. 

BAŞKAN ADAYI SONNENHOLZNER'IN BULUNDUĞU RESTORANDA SİLAHLI SALDIRI

Guayaquil şehrinde sabah saatlerinde devlet başkan adayı Otto Sonnenholzner'in kahvaltı yapmak için ailesiyle gittiği restoranın önünde silahlı kişiler tarafından bir saldırı gerçekleştirildi. Ekvador Ulusal Polisi tarafından yapılan açıklamada, saldırının restorana yakın bir spor giyim mağazasında yaşanan soygun nedeniyle gerçekleştiği ve olayla ilgisi olan 5 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.

Saldırı anında başkan adayı Sonnenholsner ile birlikte fotoğraf çekmek isteyen bazı vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde silah sesleri net bir şekilde duyulurken çevredekilerin paniklediği görüldü.

“YARIN ROTAYI DEĞİŞTİRİYORUZ”

Başkan adayı Otto Sonnenholzner sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı kınarken, ailesinin ve kendisinin durumunun iyi olduğunu açıkladı. Ayrıca olay yerinde bulunanların yaşadıkları korkuyu gördüğünü belirten Sonnenholsner, “Çaresizlik incitiyor. Böyle devam edemeyiz. Yarın rotayı değiştiriyoruz” ifadelerini kullanarak yarın yapılacak seçimlere vurgu yaptı.

 

 

KORKU KATILIMI AZALTABİLİR

Washington Office on Latin America düşünce kuruluşunun uyuşturucu politikası ve And Dağları direktörü John Walsh, Fernando Villavicencio suikastının ardından yaşanan şiddet korkusunun "insanların oy vermeye gitmekten bile korkmaları nedeniyle katılımı azaltabileceğini" söyledi.

Bazı seçmenler sandık başına gitme riskini almaktansa yaklaşık 45 dolarlık para cezasını ödemeyi tercih edebilir.

Eski bir gazeteci olan Villavicencio, organize suç ve hükümet yetkilileri arasındaki bağlantılar konusunda açık sözlüydü.

Florida Uluslararası Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Eduardo Gamarra, CBS News'in bu açık sözlülüğün Villavicencio'nun ölümüne yol açmış olup olmayacağı sorusuna "Kesinlikle," diye yanıt verdi ve ekledi: "Ve her zaman söylediği en kötü şöhretli ve öngörülü şeylerden biri de bunun hayatına mal olacağıdır."

Latin Amerika uzmanı Gamarra, Ekvador'un uzun zamandır Güney Amerika'nın en barışçıl ülkelerinden biri olarak bilindiğini söyledi. Ancak şimdi daha şiddetli, tehlikeli ve ölümcül hale geliyor. Ülkedeki dönüşümün, 1980'ler ve 1990'larda Kolombiya'da uyuşturucu savaşlarının en yoğun olduğu dönemde gazetecilerin, yargıçların ve hatta bir başkan adayı olan Luis Carlos Galan'ın öldürüldüğü döneme benzediğini söyledi. 

 Gamarra, "Ekvador'da ulus ötesi organize suçların muazzam bir varlığı sözkonusu. Bu kadar küçük bir ülkede böyle bir yoğunluğun olması, çok küçük olduğu için, daha da kötü olabilir" dedi. 

Kaynak: Ajanslar

Ekvador seçim suikast