Eileen Gu: Çok başarılı bir 'hain'

Web Özel ÖZEL HABERLER
Eileen Gu: Çok başarılı bir 'hain'
18 yaşındaki Eileen Gu 2003 doğumlu. Fotoğraf: Reuters

18 yaşında tek olimpiyatta kazandığı üç madalya ile tarihe geçen Eileen Feng Gu, ABD'de yaşayan bir Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı. İki ülke arasında son yıllarda yaşanan gerginlik Gu'yu hayatının baharında yakaladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son yıllarda Rusya ve Çin karşıtı gruplar seslerini eskisine göre daha yüksek sesle çıkarmaya başladılar. Başkan Trump döneminde göçmenlere ve yabancı ülkelere karşı olan tutumda gözle görülür bir değişim yaşandı. Böyle bir atmosferde Eileen Feng Gu isimli bir kayakçı ülkenin gündeminde. Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı ancak Amerika’da oturuyor. Gu henüz 18 yaşında.

2022 Beijing Kış Olimpiyatları’nda serbest kayak dalında iki altın, bir gümüş madalyanın sahibi oldu. Gu, aksiyon sporlarında aynı olimpiyatta üç madalya kazanan tarihteki ilk sporcu olarak kayıtlara geçti. Bu başarısıyla da halihazırda var olan ününü bir hayli artırdı. Kendisine gazeteciler sık sık “Kendini Amerikalı Çinli mi hissediyorsun diye sorduklarında”, “Amerika’dayken Amerikalıyım ama Çin’deyken Çinliyim” cevabını veriyor.

'HAİNSİN'

Amerika’da yaşayan Asya kökenli vatandaşlar onunla gurur duyuyor. New York Harlem’den Sarah Belle Lin, “Ben kimliklerini insanlarla paylaşmaktan korkmayan birini görüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Tabi sosyal medya üzerinden 18 yaşındaki genç bir bireyi Çin adına yarıştığı için ‘hain’ ilan eden Amerikan vatandaşları da yok değil. Bazıları ise onu ve ailesini Amerika Birleşik Devletleri’ne yeterince bağlı olmamak ile suçluyor.

Eileen Gu: Çok başarılı bir 'hain' - Resim : 1

Genç kız defalarca Çin bayrağı altında mücadele etmek istemesinin sebebinin o ülkedeki genç kızlara ilham vermek olduğunu anlatsa da yaşadığı ülkedeki ön yargıları kıramadı. 38 yaşında New Jersey’de oturan Eastern Law, “Bence ülkemizde politik gerilim büyüyecek, Birleşik Devletler ve Çin de yaşayan insanlar arasında gerilim olacak” ifadelerini kullandı.

Bazıları ise Gu üzerinden Asya Amerikalıların nasıl yaşaması ve davranması gerektiğini tarif etmeye çalışıyor. Jessica Wu, New York Queens’de yaşıyor. Çin asıllı Amerikan vatandaşı hayatı boyunca ırkçılığın pek çok boyutunu görmüş. Bir seferinde pasaport memurunun Amerikan pasaportu olduğunu gördüğünde ona bakarak güldüğünü söylüyor.

Eileen Gu: Çok başarılı bir 'hain' - Resim : 2
Eileen Feng Gu, 2019 yılına kadar ABD için mücadele ederken daha sonra Çin Halk Cumhuriyeti tarafını seçti. Fotoğraf: Reuters

'ÇİFTE VATANDAŞLIĞA İZİN YOK'

Çin, vatandaşlarının çifte vatandaşlığa sahip olmasına izin vermiyor. Eileen Gu’nun yer aldığı açık hava reklamları Çin’in pek çok büyük şehrinde billboardları süslüyor. Kayak ülkede gelişen bir spor olduğu için sponsorlar şimdiden doğru yatırımlar yaparak bu spor ile anılmanın peşinde.

Wall Street Journal tarafından yapılan bir araştırmaya göre 18 yaşındaki genç kızın 30’dan fazla uluslararası sponsoru oldu. Bunlar arasında mücevher şirketi Tiffany-Company ve Louis Vouitton da var. 18 yaşındaki genç kız Vouge ve Marie Claire dergilerinin Çin edisyonlarına kapak kızı da oldu.

Genç kızın hangi motivasyonla Çin milli takımını seçtiği bilinmiyor. Özellikle Gu’nun ergenliği yani Trump’ın başkanlığı döneminde, Covid-19 sonrası ülkede Asya asıllı vatandaşlara karşı karşı ciddi bir nefret suçları işlenmeye başlanmıştı.

Eileen Gu: Çok başarılı bir 'hain' - Resim : 3
Gu aynı zamanda dünyaca ünlü markalar için modellik de yapıyor. Louis Vuitton kataloğundan bir kare.
Fotoğraf: Louis Vuitton

'KUTUPLAŞTIRICI AÇIKLAMALAR İSTEMİYORUM'

Genç kıza her seferinde iki ülke arasındaki politik gelişmeler hakkında ne düşündüğü soruldu. Belki de bu gelişmeleri henüz tam anlamıyla yorumlayamayacak olmasından belki de ailesinin onu siyasetten uzak tutma çabası ile iki ülke arasındaki konular hakkında ‘kutuplaştırıcı’ açıklamalar yapmak istemediğini söyledi.

Bunun için onu anlayışla karşılayan Asya asıllı Amerikalıların sayısı da çok. Gu’ya ülkesindeki Asya asıllı vatandaşlar tarafından eleştiriler de yok değil. 37 yaşındaki Tayvan asıllı Ricky Yeh, “Konuşmalarından anlaşılıyor ki bir insan hakları destekçisi, eğer gerçekten böyle ise nasıl bu ülkeyi (Çin) desteklersin” diyor. Çin, Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor.

New York Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden Ming Xia ileride Çin Halk Cumhuriyeti’nin politik mesajlar için sporcu ile görüşüp görüşmeyeceğini merak ediyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü New York Times’ta Ashley Wong tarafından yayımlanan ‘Why Chinese Americans Are Talking About Eileen Gu’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Web Özel özel haberler